Свинина Зміст Виробництво та споживання | Розбирання свинячої туші | Примітки | Навігаційне менюАналітичний огляд ринку свинарства України за 2012 рік

Multi tool use
М'ясопродуктиСвининаМ'ясопереробка
м'ясосвійських свиней201220122012хребтуокіст
Свинина
Перейти до навігації
Перейти до пошуку
Схема розбирання свинячої туші

Свинина мелена

Свинячі ніжки
Свинина — м'ясо з розібраних туш свійських свиней, яке використовують для приготування їжі.
Зміст
1 Виробництво та споживання
1.1 У світі
1.2 В Україні
2 Розбирання свинячої туші
3 Примітки
Виробництво та споживання |
У світі |
Найбільші споживачі свинини 2012 року за даними Міністерства сільського господарства США:
№ | Країна | Обсяг, тис. тонн |
---|---|---|
1 | Китай | 53 802 |
2 | Євросоюз | 20 382 |
3 | США | 8441 |
4 | Росія | 3208 |
5 | Бразилія | 2670 |
Найбільші експортери свинини 2012 року за даними Міністерства сільського господарства США:
№ | Країна | Обсяг, тис. тонн |
---|---|---|
1 | США | 2441 |
2 | Євросоюз | 2165 |
3 | Канада | 1243 |
4 | Бразилія | 661 |
5 | Китай | 235 |
Найбільші імпортери свинини в 2012 році за даними Міністерства сільського господарства США:
№ | Країна | Обсяг, тис. тонн |
---|---|---|
1 | Японія | 1259 |
2 | Росія | 1045 |
3 | Китай | 730 |
4 | Мексика | 706 |
5 | Корея | 502 |
В Україні |
2012 року обсяг імпорту свинини становив 289 тис. тонн; реалізації свиней на забій — 968,5 тис. тонн (у живій масі)[1].
Розбирання свинячої туші |
Перед розбиранням свинини, її розрубують на півтуші. З півтуш відокремлюють вирізку. Передня четвертина півтуші складається з шиї, лопатки, спинно — реберної частини.
При розбиранні передньої частини туші розрубують на такі частини:
- лопаткову та шийні частини,
- грудинку,
- корейку.
Частина, що залишилася після відокремлення лопатки і шиї, називається коробкою. Щоб відокремити корейку, потрібно вздовж спинних і поперекових хребців з обох боків поперечних відростків прорізати м'якіть до основи ребра, вирубати хребет, перерубуючи його поперечні відростки і ребра біля основи спочатку з одного боку хребта, а потім з другого. Кожну половинку розрубують на дві частини — корейку і грудинку. Лінія розрізу проходить упоперек ребра паралельно хребту. Довжина ребер корейки не повинна бути більшою за 8 см. Зі свинної корейки відрізають шийну частину між четвертим і п'ятим ребрами.
Задню половину півтуші розділяють на окіст. Для цього кістки таза і крижові хрящі розпилюють або розрубують у поздовжньому напрямку. При розбиранні і обвалюванні свинини дістають лопатку, шию, корейку, грудинку, і тазостегнову частину. Кістки і сухожилки при обробці свинини І категорії становлять: м'ясної — 14 %, обрізної — 15,8 %, жирної — 12 %, втрати 0,8 %.
Примітки |
↑ Аналітичний огляд ринку свинарства України за 2012 рік
Категорії:
- М'ясопродукти
- Свинина
- М'ясопереробка
(RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgPageParseReport":"limitreport":"cputime":"0.032","walltime":"0.043","ppvisitednodes":"value":80,"limit":1000000,"ppgeneratednodes":"value":0,"limit":1500000,"postexpandincludesize":"value":147,"limit":2097152,"templateargumentsize":"value":0,"limit":2097152,"expansiondepth":"value":4,"limit":40,"expensivefunctioncount":"value":0,"limit":500,"unstrip-depth":"value":0,"limit":20,"unstrip-size":"value":451,"limit":5000000,"entityaccesscount":"value":0,"limit":400,"timingprofile":["100.00% 5.930 1 Шаблон:Reflist","100.00% 5.930 1 -total"],"cachereport":"origin":"mw1324","timestamp":"20190815224210","ttl":2592000,"transientcontent":false););"@context":"https://schema.org","@type":"Article","name":"u0421u0432u0438u043du0438u043du0430","url":"https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D0%BD%D0%B0","sameAs":"http://www.wikidata.org/entity/Q191768","mainEntity":"http://www.wikidata.org/entity/Q191768","author":"@type":"Organization","name":"u0423u0447u0430u0441u043du0438u043au0438 u043fu0440u043eu0435u043au0442u0456u0432 u0412u0456u043au0456u043cu0435u0434u0456u0430","publisher":"@type":"Organization","name":"u0424u043eu043du0434 u0412u0456u043au0456u043cu0435u0434u0456u0430","logo":"@type":"ImageObject","url":"https://www.wikimedia.org/static/images/wmf-hor-googpub.png","datePublished":"2009-02-23T17:40:11Z","image":"https://upload.wikimedia.org/wikipedia/uk/7/71/Carne_di_maiale.JPG"(RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgBackendResponseTime":121,"wgHostname":"mw1329"););OO3,V2hmy5spQU 4CM eA9 ik0Qt8MbZ5KZziMH sn2X,1dTv7fmuETg,0lDlDruNWG sT8