Skip to main content

Свинско месо История на свинското месо | Източници | НавигацияСвинско месоUSDA National Nutrient Database for Standard ReferencePigs force rethink on human history

Месо


говеждототабусвинедобитъкБлизкия изтокКитайдивата свинявсеядствотоговедотоорантрюфелиесенна












Свинско месо




от Уикипедия, свободната енциклопедия






Направо към навигацията
Направо към търсенето




Нарязано и приготвено за обработка в домашна обстановка свинско месо и сланина, (за приготвяне на пръжки).


Свинско месо
Pork, cured, salt, raw
(Хранителна стойност за 100 g продукт)








  Основни
























Енергия

3130 kJ (750 kcal)

Въглехидрати

0 g

      Захари

0 g

   Влакна

0 g

Мазнини

80.5 g

   Наситени

29.38 g

   Мононенаситени

37.94 g

   Полиненаситени

9.4 g

   Холестерол

86 mg

Белтъчини

5.05 g

Пепел

3.65 g




  Витамини
































Витамин A

0 μg (0%)

   α-каротин

0 μg

   β-каротин

0 μg (0%)

Тиамин (B1)

0.215 mg (18%)

Рибофлавин (B2)

0.061 mg (5%)

Ниацин (B3)

1.62 mg (10%)

Пантотенова к-на (B5)

0.205 mg (4%)

Пиридоксин (B6)

0.08 mg (6%)

Фолиева к-на (B9)

1 μg (0%)

Кобаламин (B12)

0.29 μg (12%)

Витамин C

0 mg (0%)

Витамин D

0.2 μg (1%)

Витамин Е

0 mg (0%)

Витамин K

0 μg (0%)

Ликопен

0 μg




  Минерали






















Калций, Ca

6 mg (1%)

Желязо, Fe

0.44 mg (6%)

Магнезий, Mg

7 mg (2%)

Фосфор, P

52 mg (7%)

Калий, K

66 mg (1%)

Натрий, Na

2684 mg (179%)

Цинк, Zn

0.9 mg (8%)

Мед, Cu

0.05 mg (6%)

Манган, Mn

0.005 mg (0%)

Селен, Se

5.8 μg (11%)




  Аминокиселини








































Триптофан

0.017 g

Треонин

0.166 g

Изолевцин

0.133 g

Левцин

0.353 g

Лизин

0.419 g

Метионин

0.075 g

Цистин

0.044 g

Фенилаланин

0.189 g

Тирозин

0.082 g

Валин

0.242 g

Аргинин

0.522 g

Хистидин

0.057 g

Аланин

0.283 g

Аспарагинова к-на

0.417 g

Глутаминова к-на

0.693 g

Глицин

0.361 g

Пролин

0.268 g

Серин

0.19 g

Холин

0.0193 g




  Други








Алкохол

0 g

Кофеин

0 mg

Теобромин

0 mg



Процентите са спрямо препоръчителната
дневна доза в САЩ.[1]

Свинското месо е един от най-често употребяваните за храна от хората видове месо. Както и говеждото, то е табу в някои култури. Това е месо, получавано от свине.



История на свинското месо |


Свинята е един от най-старите видове добитък, опитомен преди около 9000 г.[2] Вярва се, че опитомяването е станало или в Близкия изток, или в Китай от дивата свиня. Лесно приспособимата природа и всеядството на това същество позволяват на ранните хора да го опитомят много по-рано от други видове добитък като например говедото.




Разфасовано свинско месо


Прасетата са използвани преди всичко за храна, но хората са използвали кожата им за щитове и обувки, костите им за инструменти и оръжия, четината им за четки.


Прасетата имат и други роли в човешката икономика: тяхното поведение при хранене в търсене на корени разрохква земята и я прави по-лесна за оран; чувствителните им носове им помагат да намират трюфели – подземни гъби, високо ценени от хората; всеядната им природа им позволява да ядат човешки отпадъци, като с това спомагат за чистотата на поселищата.


Преди масовото производство и реинженеринга на свинското през 20 век, свинското месо в Европа и Северна Америка е предимно есенна храна и е осигурявано от прасета, идващи в кланицата през есента, след като са израснали през пролетта и са се угоили през лятото. Поради сезонната природа на това месо в Западната кулинарна история, ябълките (набрани през късното лято и есента) са храна, която върви заедно с прясното свинско месо. Достъпността на месо и плодове през цялата година не е намалила популярността на тази комбинация в чиниите на западняците.



Източници |




  1. USDA National Nutrient Database for Standard Reference. // USDA Nutrient Database. (на английски)


  2. Pigs force rethink on human history. // University of Oxford, 11 март 2005. Посетен на 2 август 2008.









Взето от „https://bg.wikipedia.org/w/index.php?title=Свинско_месо&oldid=9169762“.













Навигация



























(RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgPageParseReport":"limitreport":"cputime":"0.208","walltime":"0.248","ppvisitednodes":"value":1700,"limit":1000000,"ppgeneratednodes":"value":0,"limit":1500000,"postexpandincludesize":"value":75536,"limit":2097152,"templateargumentsize":"value":1934,"limit":2097152,"expansiondepth":"value":17,"limit":40,"expensivefunctioncount":"value":0,"limit":500,"unstrip-depth":"value":0,"limit":20,"unstrip-size":"value":1234,"limit":5000000,"entityaccesscount":"value":0,"limit":400,"timingprofile":["133.80% 262.866 6 Шаблон:Infobox","100.00% 196.468 1 -total"," 93.48% 183.652 1 Шаблон:Хранителна_стойност"," 23.98% 47.117 1 Шаблон:Cite_web"," 23.01% 45.205 2 Шаблон:Cite"," 13.21% 25.952 2 Шаблон:Източник_БДС_17377"," 9.24% 18.155 2 Шаблон:Delink"," 4.39% 8.622 1 Шаблон:Cite-lang"," 3.16% 6.216 1 Шаблон:Цитат_уеб"," 2.73% 5.372 1 Шаблон:Tfn"],"scribunto":"limitreport-timeusage":"value":"0.078","limit":"10.000","limitreport-memusage":"value":1810201,"limit":52428800,"cachereport":"origin":"mw1321","timestamp":"20190817121029","ttl":2592000,"transientcontent":false););"@context":"https://schema.org","@type":"Article","name":"u0421u0432u0438u043du0441u043au043e u043cu0435u0441u043e","url":"https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%BE_%D0%BC%D0%B5%D1%81%D0%BE","sameAs":"http://www.wikidata.org/entity/Q191768","mainEntity":"http://www.wikidata.org/entity/Q191768","author":"@type":"Organization","name":"Contributors to Wikimedia projects","publisher":"@type":"Organization","name":"u0424u043eu043du0434u0430u0446u0438u044f u0423u0438u043au0438u043cu0435u0434u0438u044f","logo":"@type":"ImageObject","url":"https://www.wikimedia.org/static/images/wmf-hor-googpub.png","datePublished":"2007-04-10T15:24:45Z","dateModified":"2019-02-20T00:09:33Z","image":"https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e8/Pork_rind.jpg"(RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgBackendResponseTime":135,"wgHostname":"mw1325"););

Popular posts from this blog

Kamusi Yaliyomo Aina za kamusi | Muundo wa kamusi | Faida za kamusi | Dhima ya picha katika kamusi | Marejeo | Tazama pia | Viungo vya nje | UrambazajiKuhusu kamusiGo-SwahiliWiki-KamusiKamusi ya Kiswahili na Kiingerezakuihariri na kuongeza habari

Swift 4 - func physicsWorld not invoked on collision? The Next CEO of Stack OverflowHow to call Objective-C code from Swift#ifdef replacement in the Swift language@selector() in Swift?#pragma mark in Swift?Swift for loop: for index, element in array?dispatch_after - GCD in Swift?Swift Beta performance: sorting arraysSplit a String into an array in Swift?The use of Swift 3 @objc inference in Swift 4 mode is deprecated?How to optimize UITableViewCell, because my UITableView lags

Access current req object everywhere in Node.js ExpressWhy are global variables considered bad practice? (node.js)Using req & res across functionsHow do I get the path to the current script with Node.js?What is Node.js' Connect, Express and “middleware”?Node.js w/ express error handling in callbackHow to access the GET parameters after “?” in Express?Modify Node.js req object parametersAccess “app” variable inside of ExpressJS/ConnectJS middleware?Node.js Express app - request objectAngular Http Module considered middleware?Session variables in ExpressJSAdd properties to the req object in expressjs with Typescript