Skip to main content

Záchod ObsahToaleta Typy záchodů Záchody v budovách HistorieOdkazyNavigační menuvylepšíteDostupné online1213-1792Dostupné onlineSvětový den toalet 19.11.Splachujte s úctou. Je Světový den toaletJak správně vybrat klozet na WCO čem se nemluví4185615-6

ZáchodyStavbyProstory v doměKanalizaceHygiena


vylučovánímočivýkalůfrancouzskými zvykykadeřnictví18. stoletífrancouzskévlacíchzvycíchtoaletní papírbidetemimobilnívozíkusplachovací záchodturecký záchodFrancieŘeckoItálieJaponskosprchavanaumyvadlouličního vybaveníkanalizacekanalizacigraffiti20. stoletíSeparace podle pohlavípiktogramůželezničníchtrajektechmetrutramvajimočvýkalynádražízastávkystanice metraletištěautobusová nádražíautobusových stanovišť25. století př. n. l.HarappaPákistánEgyptěČíněŘímskélázníprevétyJohn Harington1596Alexander CummingsThomas Crapper20. stoletíWorld Toilet Organization19. listopadSvětový den toalet










Tato stránka je zamčena pro neregistrované a nové uživatele



Záchod




Z Wikipedie, otevřené encyklopedie






Skočit na navigaci
Skočit na vyhledávání




O hře pojednává článek Záchod (karetní hra).



Moderní splachovací záchod


Záchod (záchodové mísy či WC – z anglického water closet – toaleta – z francouzského toilette – či také česky hovorově hajzl – z německého Häusl – domeček[1]) je zařízení určené pro vylučování lidských tělesných odpadů, zejména moči a stolice (výkalů), a pro jejich ukládání (tzv. suchý záchod), odvod (splachovací záchod) nebo i zpracování (chemický záchod). Slovo záchod může označovat samotné zařízení nebo i samostatnou malou stavbu nebo místnost, v níž se nachází.




Obsah





  • 1 Toaleta


  • 2 Typy záchodů

    • 2.1 Veřejné toalety

      • 2.1.1 Placené toalety


      • 2.1.2 Veřejné toalety a pohlaví


      • 2.1.3 Toalety ve veřejné dopravě




  • 3 Záchody v budovách


  • 4 Historie


  • 5 Odkazy

    • 5.1 Reference


    • 5.2 Související články


    • 5.3 Externí odkazy




Toaleta


Slovo toaleta (anglicky „toilet“) bylo převzato spolu s jinými francouzskými zvyky a původně označovalo kadeřnictví a péči o tělo.


Během 18. století v anglicky mluvících zemích označovala toaleta dámský stolek přikrytý látkou. Později bylo slovo „toaleta“ adaptováno jako ušlechtilá náhrada za termín vodní klozet, asi následujíc francouzské použití cabinet de toaletate (něco jako pokoj na pudrování). To bylo napojeno na uvedení veřejných záchodů, např. v železničních vlacích, které vyžadují tabulku na dveřích. Původní použití se stalo netaktním a bylo nahrazeno spojením „toaletní stolek“ (dressing-table).


Obvyklé náhrady za slovo toaleta jsou WC (anglická zkratka Water Closet – vodní přístěnek), záchod, sociální zařízení.



Typy záchodů




Suchý záchod na železniční zastávce


Existuje mnoho různých typů záchodů, stejně jako mnoho způsobů hygienického očištění těla po jejich použití. Závisí to na národních zvycích a lokálních zdrojích. Nejčastější prostředek v západním světě je toaletní papír, někdy používaný spolu s bidetem, naopak v arabských zemích je používána výhradně voda a použití papíru je považováno za nehygienické.[2]


Některé toalety jsou speciálně upraveny pro imobilní lidi. Jsou dost široké pro vstup osoby na vozíku a často obsahují držadla přišroubovaná ke stěně, umožňujíce osobě přidržet se na toaletě.


Na západě je nejčastějším typem záchodu splachovací záchod, i když turecký záchod je stále používán v sociálních zařízeních v zemích jako Francie, Řecko, Itálie a Japonsko. Seznam různých typů toalet:


  • Splachovací záchod

  • Turecký záchod

  • Chemický záchod

  • Záchod s bidetem – tzv. sprchovací záchod


  • Pisoár
    • Pisoár připevněný ke stěně

    • Pisoár podél podlahy

    • Kanálový pisoár

    • Kapesní WC – pouze pro malou potřebu a v případech žaludeční nevolnosti


  • Suchý záchod

    • Jámový záchod: častý při kempincích a jiných provizorních akcích


    • Kompostový záchod: častý ve vesnicích, na venkově, ale též v některých moderních ekologicky navržených budovách.


    • Prevet – častý na starých hradech


    • Latrína – v češtině znamenalo hromadný jámový záchod užívaný zejména armádou v polních podmínkách. Význam se později přenesl i na běžné jednomístné suché záchody, zejména na tzv. kadibudky, samostatné dřevěné stavby. Slovo pochází z latiny (zkrácením slova lavatrina = umývárna, odv. od lavare = mýt se) a dostalo se do češtiny přes němčinu.


Záchod může být ve stejné místnosti jako sprcha, vana a umyvadlo, (to je zvyk v anglosaských zemích) nebo je odděleně.



Veřejné toalety




Pisoáry umístěné na stěně v horské chatě Na Prašivé


Veřejná zařízení mají často toalety odděleny v kabinách a umyvadla jsou společná. Zařízení pro muže mají často pisoáry připevněné na stěně, nebo tekoucí kanály pro kolektivní použití.


Venkovní veřejné toalety (na ulicích, kolem parků atd.) mají formu uličního vybavení. V úpravě pro ženy i muže existují kabiny od jednoduchého designu bez kanalizace až po luxusnější verze, které se automaticky očistí po každém použití.


Některá zařízení jsou mobilní a tedy se dají přemístit podle potřeby, např. v přírodě pro víkendové akce. Navíc některé mohou být ponořené do země (a tím vyřazené z provozu) na dobu, kdy jsou nepotřebné.


Některé venkovní veřejné toalety mají stěny, které mohou být napojeny na místní kanalizaci nebo odpad skladovat a provádět jeho odvoz podle potřeby. Mnoho toalet může být vyčištěno na místě nebo v centrálním místě v případě mobilních toalet a pisoárů.


S veřejně přístupnými toaletami se pojí zvláštní kultura, která sahá od specifických dekorací (pornografie, různá upozornění, vylepování různých nálepek) až ke specifickému chování (třeba i sexuálnímu). Veřejné záchodky se díky určitému soukromí, které poskytují, stávají také častým terčem graffiti, které jsou dokonce předmětem sociologických a jazykovědních výzkumů[3].



Placené toalety


Některé veřejné toalety jsou bezplatné, jiné za poplatek. Způsoby platby za použití toalety:


  • položení peněz na misku bez dozoru,

  • položení peněz na misku s dozorem,

  • položení peněz do krabice se štěrbinou,

  • položení peněz do štěrbiny turniketu nebo samozavíracích dveří,

  • podání peněz obsluze (která obvykle provádí i úklid).

Mnoho autobusových a železničních stanic instalovalo placené toalety v 50. a 60. létech 20. století.



Veřejné toalety a pohlaví


Separace podle pohlaví použitím piktogramů – symbolů znázorňujících postavu ženy nebo muže – je charakteristické pro veřejné toalety.
Veřejné toalety rozdělené podle pohlaví jsou zdrojem potíží pro některé lidi, např. pro lidi s dětmi opačného pohlaví, nebo pro muže s kojencem, když jen ženská toaleta má přebalovací pult.


Některé veřejné toalety (zvlášť ty provizorní v kempincích apod.) jsou společné (pro ženy i muže). Mnoho zařízení má společné toalety z různých důvodů – jsou označeny jako pro postižené osoby a jsou adekvátně vybaveny pro vozíčkaře.


Toalety v privátních obydlích nejsou prakticky nikdy rozděleny podle pohlaví.



Toalety ve veřejné dopravě


Toalety jsou obvykle v letadlech, železničních vlacích a často v dálkových autobusech a trajektech, ale ne v metru, tramvaji a místních autobusech. Ve vlacích mohou mít nádrž (tzv. uzavřený systém) nebo moč a výkaly mohou jednoduše padat na trať, proto je u starých vlakových toalet nápis: „Záchodu se nesmí používat, pokud je vlak ve stanici“. V nových a rekonstruovaných vozech se dnes především z hygienických důvodů již budují jen toalety s nádrží.


Veřejnými záchody jsou obvykle vybavena železniční nádraží (zastávky jen někdy), stanice metra, letiště, autobusová nádraží (na rozdíl od většiny autobusových stanovišť). Záchody pro služební potřebu (pro provozní personál) bývají vybavena obratiště a jiná odstavná a vyčkávací místa u výchozích a konečných stanic veřejné dopravy.



Záchody v budovách


Z hlediska dispozice budov se řeší především rozměry místností se záchodem (běžné či nestandardní např. pro osoby se sníženou schopností pohybu), uspořádání „zařizovacích předmětů“ v nich (WC, umyvadlo, popř. bidet, v koupelnách též sprcha, vana), způsob otvírání dveří (dovnitř, ven), počty záchodů v závislosti na počtu uživatelů budovy.[4][5]


Historie


Toalety se objevily v historii brzo. Ve 25. století př. n. l. lidé z oblasti Harappa (Pákistán) měli v každém domě vodní toalety spojené kanálem zakrytým pálenými hliněnými cihlami. Toalety byly i ve starověkém Egyptě a Číně. V Římské civilizaci byly někdy toalety částí veřejných lázní, kde ženy a muži byli společně ve smíšené společnosti.


Na středověkých hradech se používaly záchody zvané prevéty, staročesky také zvané výsernice.[6] Šlo o jednoduchou sedačku ve výklenku (arkýři) umístěnou nejčastěji v patře a s otvorem, který pod záchodem ústil vně stěny hradní budovy.


Za vynálezce splachovací toalety se považuje Sir John Harington (v roce 1596), i když během Viktoriánské éry nastala zlepšení regulace (pravděpodobněji to provedl Alexander Cummings než Thomas Crapper, jak je obvykle uváděno) a použití splachovacích toalet se rozšířilo. Před a během tohoto přechodného období (v některých oblastech až do 20. století) mnoho lidí používalo externí toalety, zvlášť v rolnických oblastech.[zdroj?]


V roce 2011 byla založena WTO (World Toilet Organization), která má za cíl politickými, technologickými, ekonomickými i vzdělávacími cestami zlepšovat hygienické podmínky ve světě, a od téhož roku stanovila 19. listopad jako Světový den toalet. [7][8]


Odkazy


Reference



  1. CIMBUREK, Milan. Není hajzl jako hajzl. Britské listy [online]. 2007-10-12 [cit. 2009-6-6]. Dostupné online. ISSN 1213-1792. 


  2. Produkce odpadu v souvislosti s osobní hygienou [online]. www.dolceta.eu [cit. 2009-12-14]. Dostupné online. 


  3. http://relax.lidovky.cz/zachodove-graffiti-zeny-pisi-prevazne-o-vztazich-muzi-o-sexu-pt5-/ln-zajimavosti.asp?c=A091207_152338_ln-zajimavosti_glu


  4. Neufert, Ernst; Navrhování staveb; Consultivnest, Praha, 1995; str. 7 (rozměr wc), 222–225 (wc v koupelnách), 258 (wc ve školách), 480 (wc pro tělesně postižené), 499 (wc v nemocničním pokoji)


  5. Skopec, Jan; Bartoš, František; Stavby bez bariér : pro osoby se sníženou schopností pohybu a orientace; Ministerstvo pro místní rozvoj odbor územního plánování a Sdružení pro životní prostředí zdravotně postižených v ČR, Praha, 1999; str. 14–19 (příklady dispozic bytů), 34 (manipulační prostor u wc), 49–51 (úpravy, vybavení a dispozice wc), 55 (dispozice koupelny s wc v hotelu), 83 (počty wc ve výrobních provozovnách)


  6. http://www.pohradech.cz/fotoalbum/zachody--tedy-prevety/


  7. Ing. Dagmar Kopačková, Ph.D.: Světový den toalet 19.11.. TZB.info, 14. 11. 2011


  8. Splachujte s úctou. Je Světový den toalet, Týden.cz, 19. 11. 2011, ČTK


Související články


  • Hygiena

  • Toaletní papír


  • Vyměšování, Močení, Vyprazdňování stolice

  • Veřejné záchodky v Kawakawa


Externí odkazy



  • Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu toaleta ve Wikimedia Commons

  • Encyklopedické heslo Záchod v Ottově slovníku naučném ve Wikizdrojích

  • Slovníkové heslo záchod ve Wikislovníku


  • Jak správně vybrat klozet na WC - tutoriál s informacemi o tom, jak poznat kvalitní klozet

  • O čem se nemluví

  • https://web.archive.org/web/20140517203527/http://myrestroom.eu/









Citováno z „https://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Záchod&oldid=16820969“










Navigační menu


























(RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgPageParseReport":"limitreport":"cputime":"0.176","walltime":"0.259","ppvisitednodes":"value":648,"limit":1000000,"ppgeneratednodes":"value":0,"limit":1500000,"postexpandincludesize":"value":8828,"limit":2097152,"templateargumentsize":"value":1367,"limit":2097152,"expansiondepth":"value":9,"limit":40,"expensivefunctioncount":"value":0,"limit":500,"unstrip-depth":"value":0,"limit":20,"unstrip-size":"value":5169,"limit":5000000,"entityaccesscount":"value":1,"limit":400,"timingprofile":["100.00% 190.056 1 -total"," 26.66% 50.666 1 Šablona:Commonscat"," 17.27% 32.814 1 Šablona:Autoritní_data"," 14.57% 27.693 1 Šablona:Citace_elektronického_periodika"," 7.24% 13.751 1 Šablona:Upravit"," 5.76% 10.944 1 Šablona:Wikislovník"," 5.01% 9.518 1 Šablona:Cedule"," 4.94% 9.384 1 Šablona:Dlouhodobě_polozamčeno"," 2.58% 4.912 1 Šablona:Různé_významy"," 2.50% 4.756 1 Šablona:Autoritní_data/GND"],"scribunto":"limitreport-timeusage":"value":"0.035","limit":"10.000","limitreport-memusage":"value":1444661,"limit":52428800,"cachereport":"origin":"mw1267","timestamp":"20190510083242","ttl":2592000,"transientcontent":false););"@context":"https://schema.org","@type":"Article","name":"Zu00e1chod","url":"https://cs.wikipedia.org/wiki/Z%C3%A1chod","sameAs":"http://www.wikidata.org/entity/Q7857","mainEntity":"http://www.wikidata.org/entity/Q7857","author":"@type":"Organization","name":"Pu0159ispu011bvatelu00e9 projektu016f Wikimedia","publisher":"@type":"Organization","name":"nadace Wikimedia","logo":"@type":"ImageObject","url":"https://www.wikimedia.org/static/images/wmf-hor-googpub.png","datePublished":"2005-05-25T20:00:29Z","dateModified":"2019-01-01T09:59:14Z","image":"https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/cb/Wc1.jpg","headline":"sanitu00e1rnu00ed zau0159u00edzenu00ed"(RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgBackendResponseTime":129,"wgHostname":"mw1266"););

Popular posts from this blog

Kamusi Yaliyomo Aina za kamusi | Muundo wa kamusi | Faida za kamusi | Dhima ya picha katika kamusi | Marejeo | Tazama pia | Viungo vya nje | UrambazajiKuhusu kamusiGo-SwahiliWiki-KamusiKamusi ya Kiswahili na Kiingerezakuihariri na kuongeza habari

Swift 4 - func physicsWorld not invoked on collision? The Next CEO of Stack OverflowHow to call Objective-C code from Swift#ifdef replacement in the Swift language@selector() in Swift?#pragma mark in Swift?Swift for loop: for index, element in array?dispatch_after - GCD in Swift?Swift Beta performance: sorting arraysSplit a String into an array in Swift?The use of Swift 3 @objc inference in Swift 4 mode is deprecated?How to optimize UITableViewCell, because my UITableView lags

Access current req object everywhere in Node.js ExpressWhy are global variables considered bad practice? (node.js)Using req & res across functionsHow do I get the path to the current script with Node.js?What is Node.js' Connect, Express and “middleware”?Node.js w/ express error handling in callbackHow to access the GET parameters after “?” in Express?Modify Node.js req object parametersAccess “app” variable inside of ExpressJS/ConnectJS middleware?Node.js Express app - request objectAngular Http Module considered middleware?Session variables in ExpressJSAdd properties to the req object in expressjs with Typescript