Skip to main content

Carn de porc Contingut Especejament Els majors productors Preparació Nutrició Prohibicions religioses Curiositats Referències Vegeu també Menú de navegacióMeat Science and ApplicationsCisticercosiRefranys sobre el porcWikimedia Commons4053849-7sh8510500300561112

Carn de porc


carniporcpernilxoriçobacóbotifarracansaladapatéreligionskosherjudaismehalalislamXinaEUAAlemanyaEuropaEspanyaFrançaPolòniaDinamarcapernilPernil de la Selva NegracansaladaCastella i Lleóprovíncia de Segòviaarrebossatspaellasalsitxasalamixoriçobotifarrasalaósegle xviicostellescansaladamioglobinacarn vermellaPaucarns vermellesDivendres Sant












Carn de porc




De Viquipèdia






Salta a la navegació
Salta a la cerca




Rostit de carn de porc.




Carn de porc en un quadre del pintor francès Paul Gauguin (1848-1903).




Peus de porc.


La carn de porc o carn de porcí és un producte carni procedent del porc. És una de les carns més consumides al món. A més a més, és una de les més aprofitades, perquè es fa servir gairebé tot el cos de l'animal, així com molts dels seus subproductes: pernil, xoriço, bacó, botifarra, cansalada, paté, etc. A algunes religions és un aliment prohibit a les seves normes dietètiques al kosher al judaisme, i al halal a l'islam.




Contingut





  • 1 Especejament


  • 2 Els majors productors


  • 3 Preparació

    • 3.1 Fumat


    • 3.2 Al forn


    • 3.3 Rostit


    • 3.4 Embotits


    • 3.5 Salaó



  • 4 Nutrició

    • 4.1 Malalties



  • 5 Prohibicions religioses


  • 6 Curiositats


  • 7 Referències


  • 8 Vegeu també




Especejament




Representació esquemàtica de les parts d'un porc.



  • Cap de porc. Consta de diferents parts comestibles: orelles, galtes, etc.

  • Papada


  • Cinta de llom. Situada a partir de la sisena vèrtebra lumbar corresponent a la peça de llom. Molt apreciada i gustosa.

  • Magre de coll

  • Pit

  • Costellam

  • Costella


  • Filet. Se situa a l'alçada de les costelles lumbars i és una peça magra que se sol vendre sencera. És una part sucosa que surt sense nervis.

  • Cansalada

  • Faldilla


  • Espatlla. És l'extremitat davantera de l'animal, considerada per regla general d'inferior qualitat que el les extremitats posteriors.

  • Pernil


  • Braó. Es comercialitza amb os i conté una carn magra molt gelatinosa.


  • Peus de porc. Es considera una de les parts més gelatinoses.

  • Cua de porc

  • Turma

  • Llard

  • Llardó


Els majors productors




Un plat tradicional austríac amb porc, servit amb rösti de patates, verdures, bolets i gravy (salsa espessida).


El major productor de carn de porc a tot el món és Xina, seguit dels EUA i Alemanya.[1] Altres països productors a Europa són Espanya, França, Polònia i Dinamarca.


























































MAJORS PRODUCTORS DEL MÓN (2004)[2]
Rang
País
Producció
(en Kt)
Rang
País
Producció
(en Kt)
1Xina47.75310Fed Russa1750
2EUA933211Vietnam1700
3Alemanya436612Itàlia1618
4Espanya333513Filipines1400
5França229015Països Baixos1245
6Polònia210016Corea del Sud1100
7Canadà197017Mèxic1100
8Dinamarca176218Bèlgica1050


Preparació


La carn de porc té innombrables formes de preparació i les diferents cultures del món ho preparen emprant diversos mètodes.



Fumat


Hi ha alguns usos de la carn de porc fumada, com el pernil (Pernil de la Selva Negra) i la cansalada.



Al forn


Hi ha diverses formes de fer-se al forn. Una d'elles molt coneguda a la gastronomia de Castella i Lleó, disposa un porc jove sencer a un forn, tal com es pot degustar a la província de Segòvia.



Rostit




Un porc rostit en uns pintxos


Els bistecs a la planxa, les escalopes (bistecs arrebossats), s'elaboren la majoria de les vegades a la graella, rostits, brasejats, farcits, fregits a la paella.



Embotits


És una de les formes més freqüents dels usos de la carn de porc, ja sigui com salsitxa, o en embotits fins com salami, xoriço, botifarra, etc.



Salaó


La salaó de la carn de porc com a mètode de conservació va ser molt emprat pels mariners europeus del segle xvii. Algunes peces trobades en salaó avui en dia solen ser les costelles i la cansalada.



Nutrició


Degut al contingut en mioglobina de la carn de porc, presenta un color vermell abans de ser cuinada i quan s'exposa a les calors de la cuina es torna lleugerament més blanca. Malgrat aquest efecte, la carn de porc es considera carn vermella.



Malalties


Existeixen algunes malalties associades al consum de carn de porc:



  • Triquinosi. Si es consumeix carn de porc crua, poc cuinada i sense control sanitari.


  • Cisticercosis. Parasitosi humana produïda per les larves de la tènia del porc.[3]


Prohibicions religioses


Les dues religions més conegudes que prohibeixen la ingesta de la carn de porc són:


  • El judaisme, segons el Levític (capítol 11) i el Deuteronomi (capítol 14, 3-21), que determinen els aliments permesos i prohibits.

  • L'islam, segons l'Alcorà (2, 2,173, 5, 3, 6, 145, i 16, 115), que determina els aliments halal ("permesos") i haram ("prohibits"). Al·là prohibeix la ingesta de sang, carronya i porc.

Al cristianisme es considera crucial la frase de Pau en la seva Carta als Corintis (2, 16), que diu: «Ningú us jutgi en menjar o en beguda». No obstant això, hi va haver una llei tàcita que prohibia als cristians consumir carns vermelles (que inclouen la carn de porc) tots els divendres de l'any. Actualment aquesta prohibició només s'aplica al Divendres Sant.



Curiositats


  • El porc és un animal de consum tan comú en diferents cultures que no és estrany que aparegui en contes, llegendes i refranys. El conte segurament més conegut a occident és el dels tres porquets. De refranys n'hi ha de tan coneguts com "De porc i de senyor, se n'ha de venir de mena".[4]


Referències




  1. Hui, Y. H.; Nip, Wai-Kit; Rogers, Robert W. Meat Science and Applications (en anglès). CRC Press, 2001, p.568. ISBN 0824741692. 


  2. Die Welt in Zahlen (en alemany). Handelsblatt, 2005. ISBN 3502150494. 


  3. «Cisticercosi». Grup Enciclopèdia Catalana.


  4. «Refranys sobre el porc». [Consulta: 22 agost 2014].




Vegeu també


  • Drets dels animals

  • Costelles (gastronomia)



A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Carn de porc Modifica l'enllaç a Wikidata








Obtingut de «https://ca.wikipedia.org/w/index.php?title=Carn_de_porc&oldid=18143043»













Menú de navegació



























(RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgPageParseReport":"limitreport":"cputime":"0.184","walltime":"0.253","ppvisitednodes":"value":1085,"limit":1000000,"ppgeneratednodes":"value":0,"limit":1500000,"postexpandincludesize":"value":10541,"limit":2097152,"templateargumentsize":"value":2577,"limit":2097152,"expansiondepth":"value":10,"limit":40,"expensivefunctioncount":"value":0,"limit":500,"unstrip-depth":"value":0,"limit":20,"unstrip-size":"value":3602,"limit":5000000,"entityaccesscount":"value":1,"limit":400,"timingprofile":["100.00% 158.567 1 -total"," 40.69% 64.528 1 Plantilla:Commonscat"," 37.67% 59.740 1 Plantilla:Referències"," 36.29% 57.539 1 Plantilla:Sister"," 34.17% 54.176 1 Plantilla:Caixa_lateral"," 18.71% 29.664 2 Plantilla:Ref-llibre"," 11.89% 18.856 1 Plantilla:Autoritat"," 11.86% 18.808 2 Plantilla:Ref-web"," 6.88% 10.917 1 Plantilla:Segle"," 6.03% 9.561 1 Plantilla:Data_consulta"],"scribunto":"limitreport-timeusage":"value":"0.032","limit":"10.000","limitreport-memusage":"value":1369118,"limit":52428800,"cachereport":"origin":"mw1319","timestamp":"20190807102413","ttl":2592000,"transientcontent":false););"@context":"https://schema.org","@type":"Article","name":"Carn de porc","url":"https://ca.wikipedia.org/wiki/Carn_de_porc","sameAs":"http://www.wikidata.org/entity/Q191768","mainEntity":"http://www.wikidata.org/entity/Q191768","author":"@type":"Organization","name":"Contributors to Wikimedia projects","publisher":"@type":"Organization","name":"Wikimedia Foundation, Inc.","logo":"@type":"ImageObject","url":"https://www.wikimedia.org/static/images/wmf-hor-googpub.png","datePublished":"2011-08-12T07:52:03Z","dateModified":"2017-02-16T14:20:15Z","image":"https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/11/Pork-roast.jpg"(RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgBackendResponseTime":131,"wgHostname":"mw1328"););

Popular posts from this blog

Kamusi Yaliyomo Aina za kamusi | Muundo wa kamusi | Faida za kamusi | Dhima ya picha katika kamusi | Marejeo | Tazama pia | Viungo vya nje | UrambazajiKuhusu kamusiGo-SwahiliWiki-KamusiKamusi ya Kiswahili na Kiingerezakuihariri na kuongeza habari

Swift 4 - func physicsWorld not invoked on collision? The Next CEO of Stack OverflowHow to call Objective-C code from Swift#ifdef replacement in the Swift language@selector() in Swift?#pragma mark in Swift?Swift for loop: for index, element in array?dispatch_after - GCD in Swift?Swift Beta performance: sorting arraysSplit a String into an array in Swift?The use of Swift 3 @objc inference in Swift 4 mode is deprecated?How to optimize UITableViewCell, because my UITableView lags

Access current req object everywhere in Node.js ExpressWhy are global variables considered bad practice? (node.js)Using req & res across functionsHow do I get the path to the current script with Node.js?What is Node.js' Connect, Express and “middleware”?Node.js w/ express error handling in callbackHow to access the GET parameters after “?” in Express?Modify Node.js req object parametersAccess “app” variable inside of ExpressJS/ConnectJS middleware?Node.js Express app - request objectAngular Http Module considered middleware?Session variables in ExpressJSAdd properties to the req object in expressjs with Typescript