Skip to main content

Свинско месо История на свинското месо | Източници | НавигацияСвинско месоUSDA National Nutrient Database for Standard ReferencePigs force rethink on human history

Месо


говеждототабусвинедобитъкБлизкия изтокКитайдивата свинявсеядствотоговедотоорантрюфелиесенна












Свинско месо




от Уикипедия, свободната енциклопедия






Направо към навигацията
Направо към търсенето




Нарязано и приготвено за обработка в домашна обстановка свинско месо и сланина, (за приготвяне на пръжки).


Свинско месо
Pork, cured, salt, raw
(Хранителна стойност за 100 g продукт)








  Основни
























Енергия

3130 kJ (750 kcal)

Въглехидрати

0 g

      Захари

0 g

   Влакна

0 g

Мазнини

80.5 g

   Наситени

29.38 g

   Мононенаситени

37.94 g

   Полиненаситени

9.4 g

   Холестерол

86 mg

Белтъчини

5.05 g

Пепел

3.65 g




  Витамини
































Витамин A

0 μg (0%)

   α-каротин

0 μg

   β-каротин

0 μg (0%)

Тиамин (B1)

0.215 mg (18%)

Рибофлавин (B2)

0.061 mg (5%)

Ниацин (B3)

1.62 mg (10%)

Пантотенова к-на (B5)

0.205 mg (4%)

Пиридоксин (B6)

0.08 mg (6%)

Фолиева к-на (B9)

1 μg (0%)

Кобаламин (B12)

0.29 μg (12%)

Витамин C

0 mg (0%)

Витамин D

0.2 μg (1%)

Витамин Е

0 mg (0%)

Витамин K

0 μg (0%)

Ликопен

0 μg




  Минерали






















Калций, Ca

6 mg (1%)

Желязо, Fe

0.44 mg (6%)

Магнезий, Mg

7 mg (2%)

Фосфор, P

52 mg (7%)

Калий, K

66 mg (1%)

Натрий, Na

2684 mg (179%)

Цинк, Zn

0.9 mg (8%)

Мед, Cu

0.05 mg (6%)

Манган, Mn

0.005 mg (0%)

Селен, Se

5.8 μg (11%)




  Аминокиселини








































Триптофан

0.017 g

Треонин

0.166 g

Изолевцин

0.133 g

Левцин

0.353 g

Лизин

0.419 g

Метионин

0.075 g

Цистин

0.044 g

Фенилаланин

0.189 g

Тирозин

0.082 g

Валин

0.242 g

Аргинин

0.522 g

Хистидин

0.057 g

Аланин

0.283 g

Аспарагинова к-на

0.417 g

Глутаминова к-на

0.693 g

Глицин

0.361 g

Пролин

0.268 g

Серин

0.19 g

Холин

0.0193 g




  Други








Алкохол

0 g

Кофеин

0 mg

Теобромин

0 mg



Процентите са спрямо препоръчителната
дневна доза в САЩ.[1]

Свинското месо е един от най-често употребяваните за храна от хората видове месо. Както и говеждото, то е табу в някои култури. Това е месо, получавано от свине.



История на свинското месо |


Свинята е един от най-старите видове добитък, опитомен преди около 9000 г.[2] Вярва се, че опитомяването е станало или в Близкия изток, или в Китай от дивата свиня. Лесно приспособимата природа и всеядството на това същество позволяват на ранните хора да го опитомят много по-рано от други видове добитък като например говедото.




Разфасовано свинско месо


Прасетата са използвани преди всичко за храна, но хората са използвали кожата им за щитове и обувки, костите им за инструменти и оръжия, четината им за четки.


Прасетата имат и други роли в човешката икономика: тяхното поведение при хранене в търсене на корени разрохква земята и я прави по-лесна за оран; чувствителните им носове им помагат да намират трюфели – подземни гъби, високо ценени от хората; всеядната им природа им позволява да ядат човешки отпадъци, като с това спомагат за чистотата на поселищата.


Преди масовото производство и реинженеринга на свинското през 20 век, свинското месо в Европа и Северна Америка е предимно есенна храна и е осигурявано от прасета, идващи в кланицата през есента, след като са израснали през пролетта и са се угоили през лятото. Поради сезонната природа на това месо в Западната кулинарна история, ябълките (набрани през късното лято и есента) са храна, която върви заедно с прясното свинско месо. Достъпността на месо и плодове през цялата година не е намалила популярността на тази комбинация в чиниите на западняците.



Източници |




  1. USDA National Nutrient Database for Standard Reference. // USDA Nutrient Database. (на английски)


  2. Pigs force rethink on human history. // University of Oxford, 11 март 2005. Посетен на 2 август 2008.









Взето от „https://bg.wikipedia.org/w/index.php?title=Свинско_месо&oldid=9169762“.













Навигация



























(RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgPageParseReport":"limitreport":"cputime":"0.208","walltime":"0.248","ppvisitednodes":"value":1700,"limit":1000000,"ppgeneratednodes":"value":0,"limit":1500000,"postexpandincludesize":"value":75536,"limit":2097152,"templateargumentsize":"value":1934,"limit":2097152,"expansiondepth":"value":17,"limit":40,"expensivefunctioncount":"value":0,"limit":500,"unstrip-depth":"value":0,"limit":20,"unstrip-size":"value":1234,"limit":5000000,"entityaccesscount":"value":0,"limit":400,"timingprofile":["133.80% 262.866 6 Шаблон:Infobox","100.00% 196.468 1 -total"," 93.48% 183.652 1 Шаблон:Хранителна_стойност"," 23.98% 47.117 1 Шаблон:Cite_web"," 23.01% 45.205 2 Шаблон:Cite"," 13.21% 25.952 2 Шаблон:Източник_БДС_17377"," 9.24% 18.155 2 Шаблон:Delink"," 4.39% 8.622 1 Шаблон:Cite-lang"," 3.16% 6.216 1 Шаблон:Цитат_уеб"," 2.73% 5.372 1 Шаблон:Tfn"],"scribunto":"limitreport-timeusage":"value":"0.078","limit":"10.000","limitreport-memusage":"value":1810201,"limit":52428800,"cachereport":"origin":"mw1321","timestamp":"20190817121029","ttl":2592000,"transientcontent":false););"@context":"https://schema.org","@type":"Article","name":"u0421u0432u0438u043du0441u043au043e u043cu0435u0441u043e","url":"https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%BE_%D0%BC%D0%B5%D1%81%D0%BE","sameAs":"http://www.wikidata.org/entity/Q191768","mainEntity":"http://www.wikidata.org/entity/Q191768","author":"@type":"Organization","name":"Contributors to Wikimedia projects","publisher":"@type":"Organization","name":"u0424u043eu043du0434u0430u0446u0438u044f u0423u0438u043au0438u043cu0435u0434u0438u044f","logo":"@type":"ImageObject","url":"https://www.wikimedia.org/static/images/wmf-hor-googpub.png","datePublished":"2007-04-10T15:24:45Z","dateModified":"2019-02-20T00:09:33Z","image":"https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e8/Pork_rind.jpg"(RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgBackendResponseTime":135,"wgHostname":"mw1325"););

Popular posts from this blog

Kamusi Yaliyomo Aina za kamusi | Muundo wa kamusi | Faida za kamusi | Dhima ya picha katika kamusi | Marejeo | Tazama pia | Viungo vya nje | UrambazajiKuhusu kamusiGo-SwahiliWiki-KamusiKamusi ya Kiswahili na Kiingerezakuihariri na kuongeza habari

SQL error code 1064 with creating Laravel foreign keysForeign key constraints: When to use ON UPDATE and ON DELETEDropping column with foreign key Laravel error: General error: 1025 Error on renameLaravel SQL Can't create tableLaravel Migration foreign key errorLaravel php artisan migrate:refresh giving a syntax errorSQLSTATE[42S01]: Base table or view already exists or Base table or view already exists: 1050 Tableerror in migrating laravel file to xampp serverSyntax error or access violation: 1064:syntax to use near 'unsigned not null, modelName varchar(191) not null, title varchar(191) not nLaravel cannot create new table field in mysqlLaravel 5.7:Last migration creates table but is not registered in the migration table

은진 송씨 목차 역사 본관 분파 인물 조선 왕실과의 인척 관계 집성촌 항렬자 인구 같이 보기 각주 둘러보기 메뉴은진 송씨세종실록 149권, 지리지 충청도 공주목 은진현