Свинско месо История на свинското месо | Източници | НавигацияСвинско месоUSDA National Nutrient Database for Standard ReferencePigs force rethink on human history
Месо
говеждототабусвинедобитъкБлизкия изтокКитайдивата свинявсеядствотоговедотоорантрюфелиесенна
Свинско месо
Направо към навигацията
Направо към търсенето

Нарязано и приготвено за обработка в домашна обстановка свинско месо и сланина, (за приготвяне на пръжки).
Свинско месо Pork, cured, salt, raw (Хранителна стойност за 100 g продукт) | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Свинското месо е един от най-често употребяваните за храна от хората видове месо. Както и говеждото, то е табу в някои култури. Това е месо, получавано от свине.
История на свинското месо |
Свинята е един от най-старите видове добитък, опитомен преди около 9000 г.[2] Вярва се, че опитомяването е станало или в Близкия изток, или в Китай от дивата свиня. Лесно приспособимата природа и всеядството на това същество позволяват на ранните хора да го опитомят много по-рано от други видове добитък като например говедото.

Разфасовано свинско месо
Прасетата са използвани преди всичко за храна, но хората са използвали кожата им за щитове и обувки, костите им за инструменти и оръжия, четината им за четки.
Прасетата имат и други роли в човешката икономика: тяхното поведение при хранене в търсене на корени разрохква земята и я прави по-лесна за оран; чувствителните им носове им помагат да намират трюфели – подземни гъби, високо ценени от хората; всеядната им природа им позволява да ядат човешки отпадъци, като с това спомагат за чистотата на поселищата.
Преди масовото производство и реинженеринга на свинското през 20 век, свинското месо в Европа и Северна Америка е предимно есенна храна и е осигурявано от прасета, идващи в кланицата през есента, след като са израснали през пролетта и са се угоили през лятото. Поради сезонната природа на това месо в Западната кулинарна история, ябълките (набрани през късното лято и есента) са храна, която върви заедно с прясното свинско месо. Достъпността на месо и плодове през цялата година не е намалила популярността на тази комбинация в чиниите на западняците.
Източници |
↑ USDA National Nutrient Database for Standard Reference. // USDA Nutrient Database. (на английски)
↑ Pigs force rethink on human history. // University of Oxford, 11 март 2005. Посетен на 2 август 2008.
Категория:
- Месо
(RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgPageParseReport":"limitreport":"cputime":"0.208","walltime":"0.248","ppvisitednodes":"value":1700,"limit":1000000,"ppgeneratednodes":"value":0,"limit":1500000,"postexpandincludesize":"value":75536,"limit":2097152,"templateargumentsize":"value":1934,"limit":2097152,"expansiondepth":"value":17,"limit":40,"expensivefunctioncount":"value":0,"limit":500,"unstrip-depth":"value":0,"limit":20,"unstrip-size":"value":1234,"limit":5000000,"entityaccesscount":"value":0,"limit":400,"timingprofile":["133.80% 262.866 6 Шаблон:Infobox","100.00% 196.468 1 -total"," 93.48% 183.652 1 Шаблон:Хранителна_стойност"," 23.98% 47.117 1 Шаблон:Cite_web"," 23.01% 45.205 2 Шаблон:Cite"," 13.21% 25.952 2 Шаблон:Източник_БДС_17377"," 9.24% 18.155 2 Шаблон:Delink"," 4.39% 8.622 1 Шаблон:Cite-lang"," 3.16% 6.216 1 Шаблон:Цитат_уеб"," 2.73% 5.372 1 Шаблон:Tfn"],"scribunto":"limitreport-timeusage":"value":"0.078","limit":"10.000","limitreport-memusage":"value":1810201,"limit":52428800,"cachereport":"origin":"mw1321","timestamp":"20190817121029","ttl":2592000,"transientcontent":false););"@context":"https://schema.org","@type":"Article","name":"u0421u0432u0438u043du0441u043au043e u043cu0435u0441u043e","url":"https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%BE_%D0%BC%D0%B5%D1%81%D0%BE","sameAs":"http://www.wikidata.org/entity/Q191768","mainEntity":"http://www.wikidata.org/entity/Q191768","author":"@type":"Organization","name":"Contributors to Wikimedia projects","publisher":"@type":"Organization","name":"u0424u043eu043du0434u0430u0446u0438u044f u0423u0438u043au0438u043cu0435u0434u0438u044f","logo":"@type":"ImageObject","url":"https://www.wikimedia.org/static/images/wmf-hor-googpub.png","datePublished":"2007-04-10T15:24:45Z","dateModified":"2019-02-20T00:09:33Z","image":"https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e8/Pork_rind.jpg"(RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgBackendResponseTime":135,"wgHostname":"mw1325"););