Свинско месо История на свинското месо | Източници | НавигацияСвинско месоUSDA National Nutrient Database for Standard ReferencePigs force rethink on human history
Месо
говеждототабусвинедобитъкБлизкия изтокКитайдивата свинявсеядствотоговедотоорантрюфелиесенна
Свинско месо
Направо към навигацията
Направо към търсенето
Свинско месо Pork, cured, salt, raw (Хранителна стойност за 100 g продукт) | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Свинското месо е един от най-често употребяваните за храна от хората видове месо. Както и говеждото, то е табу в някои култури. Това е месо, получавано от свине.
История на свинското месо |
Свинята е един от най-старите видове добитък, опитомен преди около 9000 г.[2] Вярва се, че опитомяването е станало или в Близкия изток, или в Китай от дивата свиня. Лесно приспособимата природа и всеядството на това същество позволяват на ранните хора да го опитомят много по-рано от други видове добитък като например говедото.
Прасетата са използвани преди всичко за храна, но хората са използвали кожата им за щитове и обувки, костите им за инструменти и оръжия, четината им за четки.
Прасетата имат и други роли в човешката икономика: тяхното поведение при хранене в търсене на корени разрохква земята и я прави по-лесна за оран; чувствителните им носове им помагат да намират трюфели – подземни гъби, високо ценени от хората; всеядната им природа им позволява да ядат човешки отпадъци, като с това спомагат за чистотата на поселищата.
Преди масовото производство и реинженеринга на свинското през 20 век, свинското месо в Европа и Северна Америка е предимно есенна храна и е осигурявано от прасета, идващи в кланицата през есента, след като са израснали през пролетта и са се угоили през лятото. Поради сезонната природа на това месо в Западната кулинарна история, ябълките (набрани през късното лято и есента) са храна, която върви заедно с прясното свинско месо. Достъпността на месо и плодове през цялата година не е намалила популярността на тази комбинация в чиниите на западняците.
Източници |
↑ USDA National Nutrient Database for Standard Reference. // USDA Nutrient Database. (на английски)
↑ Pigs force rethink on human history. // University of Oxford, 11 март 2005. Посетен на 2 август 2008.
Категория:
- Месо
(RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgPageParseReport":"limitreport":"cputime":"0.208","walltime":"0.248","ppvisitednodes":"value":1700,"limit":1000000,"ppgeneratednodes":"value":0,"limit":1500000,"postexpandincludesize":"value":75536,"limit":2097152,"templateargumentsize":"value":1934,"limit":2097152,"expansiondepth":"value":17,"limit":40,"expensivefunctioncount":"value":0,"limit":500,"unstrip-depth":"value":0,"limit":20,"unstrip-size":"value":1234,"limit":5000000,"entityaccesscount":"value":0,"limit":400,"timingprofile":["133.80% 262.866 6 Шаблон:Infobox","100.00% 196.468 1 -total"," 93.48% 183.652 1 Шаблон:Хранителна_стойност"," 23.98% 47.117 1 Шаблон:Cite_web"," 23.01% 45.205 2 Шаблон:Cite"," 13.21% 25.952 2 Шаблон:Източник_БДС_17377"," 9.24% 18.155 2 Шаблон:Delink"," 4.39% 8.622 1 Шаблон:Cite-lang"," 3.16% 6.216 1 Шаблон:Цитат_уеб"," 2.73% 5.372 1 Шаблон:Tfn"],"scribunto":"limitreport-timeusage":"value":"0.078","limit":"10.000","limitreport-memusage":"value":1810201,"limit":52428800,"cachereport":"origin":"mw1321","timestamp":"20190817121029","ttl":2592000,"transientcontent":false););"@context":"https://schema.org","@type":"Article","name":"u0421u0432u0438u043du0441u043au043e u043cu0435u0441u043e","url":"https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%BE_%D0%BC%D0%B5%D1%81%D0%BE","sameAs":"http://www.wikidata.org/entity/Q191768","mainEntity":"http://www.wikidata.org/entity/Q191768","author":"@type":"Organization","name":"Contributors to Wikimedia projects","publisher":"@type":"Organization","name":"u0424u043eu043du0434u0430u0446u0438u044f u0423u0438u043au0438u043cu0435u0434u0438u044f","logo":"@type":"ImageObject","url":"https://www.wikimedia.org/static/images/wmf-hor-googpub.png","datePublished":"2007-04-10T15:24:45Z","dateModified":"2019-02-20T00:09:33Z","image":"https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e8/Pork_rind.jpg"(RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgBackendResponseTime":135,"wgHostname":"mw1325"););