Bravčové mäso Obsah Charakteristika | Delenie bravčového mäsa | Referencie | Iné projekty | Externé odkazy | Zdroj | Navigačné menuSlovenské slovníkyTovaroznalectvo - ako nakupovať bravčové mäso - domacnost.sme.skBravčové mäso - www. swaman.skDelenie bravčového mäsa - mojerecepty.skVepřové masoudoplníš a rozšíriš.
HovädzieBravčovéTeľacieBaranieJahňacieKozľacieKonskéHydinaDivinaRybie
MäsoGastronomické výhonky
mäsosvine domácejhovädzím mäsomslovenskej kuchynizabíjačiekSvalovinatukom
(function()var node=document.getElementById("mw-dismissablenotice-anonplace");if(node)node.outerHTML="u003Cdiv class="mw-dismissable-notice"u003Eu003Cdiv class="mw-dismissable-notice-close"u003E[u003Ca tabindex="0" role="button"u003Enezobrazovaťu003C/au003E]u003C/divu003Eu003Cdiv class="mw-dismissable-notice-body"u003Eu003Cdiv id="localNotice" lang="sk" dir="ltr"u003Eu003C/divu003Eu003C/divu003Eu003C/divu003E";());
Bravčové mäso
Skočit na navigaci
Skočit na vyhledávání
Bravčové mäso alebo bravčovina[1] je označenie pre mäso pochádzajúce zo svine domácej. Spolu s hovädzím mäsom je to najčastejšie používané mäso v slovenskej kuchyni. Mäso bravčové je krehkejšie než mäso hovädzie. Menej tučné a chudé bravčové je ľahšie stráviteľné.
Na dedinách sa používa bravčové mäso tiež z domácich zabíjačiek. Tie sa konajú najčastejšie v zimných mesiacoch.
Obsah
1 Charakteristika
2 Delenie bravčového mäsa
3 Referencie
4 Iné projekty
5 Externé odkazy
6 Zdroj
Charakteristika |
Bravčové mäso má bledoružovú farbu. Svalovina je prerastená tukom a preto má napríklad oproti hovädziemu mäsu vyšší obsah tuku a vyššiu energetickú hodnotu. Bravčové mäso je ťažšie stráviteľné. Chuť je závislá na veku a spôsobe kŕmenia zvierat. Mäso prasiat kŕmených častejšie mliekom má svetlejšiu farbu. Veľmi jemné vlákna a pevnú bielu slaninu má mäso z ročných kusov. Mäso starších kusov má tuhšie a hrubšie vlákna, farba je tmavočervená.
Delenie bravčového mäsa |
Pri porcovaní sa rozlišujú nasledujúce diely.
- hlava
- lalok
- chrbtová slanina
- krkovička
- pliecko
- karé
- kotleta
- sviečkovica
- rebierko
- bôčik
- predné stehno
- zadné stehno (horný šál, dolný šál a orech)
- kolienko
- nožička
- chvost
Referencie |
↑ Slovenské slovníky
Iné projekty |
Commons ponúka multimediálne súbory na tému Bravčové mäso
Externé odkazy |
- Tovaroznalectvo - ako nakupovať bravčové mäso - domacnost.sme.sk
- Bravčové mäso - www. swaman.sk
- Delenie bravčového mäsa - mojerecepty.sk
Zdroj |
Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Vepřové maso na českej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).
Kategórie:
- Mäso
- Gastronomické výhonky
(RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgPageParseReport":"limitreport":"cputime":"0.144","walltime":"0.200","ppvisitednodes":"value":1748,"limit":1000000,"ppgeneratednodes":"value":0,"limit":1500000,"postexpandincludesize":"value":10111,"limit":2097152,"templateargumentsize":"value":756,"limit":2097152,"expansiondepth":"value":8,"limit":40,"expensivefunctioncount":"value":0,"limit":500,"unstrip-depth":"value":0,"limit":20,"unstrip-size":"value":600,"limit":5000000,"entityaccesscount":"value":1,"limit":400,"timingprofile":["100.00% 146.128 1 -total"," 45.88% 67.044 1 Šablóna:Preklad"," 29.10% 42.516 1 Šablóna:Projekt"," 17.61% 25.738 1 Šablóna:Mäso"," 15.78% 23.052 1 Šablóna:Navigačná_lišta"," 10.72% 15.667 1 Šablóna:Navbox"," 8.94% 13.065 21 Šablóna:Projekt/box"," 5.71% 8.337 20 Šablóna:Projekt/param"," 4.90% 7.156 1 Šablóna:Preklad/článok"," 4.17% 6.099 1 Šablóna:Gastronomický_výhonok"],"scribunto":"limitreport-timeusage":"value":"0.027","limit":"10.000","limitreport-memusage":"value":1148675,"limit":52428800,"cachereport":"origin":"mw1328","timestamp":"20190802125545","ttl":2592000,"transientcontent":false););"@context":"https://schema.org","@type":"Article","name":"Bravu010dovu00e9 mu00e4so","url":"https://sk.wikipedia.org/wiki/Brav%C4%8Dov%C3%A9_m%C3%A4so","sameAs":"http://www.wikidata.org/entity/Q191768","mainEntity":"http://www.wikidata.org/entity/Q191768","author":"@type":"Organization","name":"Pu0159ispu011bvatelu00e9 projektu016f Wikimedia","publisher":"@type":"Organization","name":"nadace Wikimedia","logo":"@type":"ImageObject","url":"https://www.wikimedia.org/static/images/wmf-hor-googpub.png","datePublished":"2008-12-08T01:16:24Z","dateModified":"2018-05-11T07:18:56Z","image":"https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c9/Pork_dsc06559.jpg"(RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgBackendResponseTime":133,"wgHostname":"mw1269"););