Skip to main content

Bravčové mäso Obsah Charakteristika | Delenie bravčového mäsa | Referencie | Iné projekty | Externé odkazy | Zdroj | Navigačné menuSlovenské slovníkyTovaroznalectvo - ako nakupovať bravčové mäso - domacnost.sme.skBravčové mäso - www. swaman.skDelenie bravčového mäsa - mojerecepty.skVepřové masoudoplníš a rozšíriš.

HovädzieBravčovéTeľacieBaranieJahňacieKozľacieKonskéHydinaDivinaRybie


MäsoGastronomické výhonky


mäsosvine domácejhovädzím mäsomslovenskej kuchynizabíjačiekSvalovinatukom










(function()var node=document.getElementById("mw-dismissablenotice-anonplace");if(node)node.outerHTML="u003Cdiv class="mw-dismissable-notice"u003Eu003Cdiv class="mw-dismissable-notice-close"u003E[u003Ca tabindex="0" role="button"u003Enezobrazovaťu003C/au003E]u003C/divu003Eu003Cdiv class="mw-dismissable-notice-body"u003Eu003Cdiv id="localNotice" lang="sk" dir="ltr"u003Eu003C/divu003Eu003C/divu003Eu003C/divu003E";());




Bravčové mäso




z Wikipédie, slobodnej encyklopédie






Skočit na navigaci
Skočit na vyhledávání




Dve polky prasaťa


Bravčové mäso alebo bravčovina[1] je označenie pre mäso pochádzajúce zo svine domácej. Spolu s hovädzím mäsom je to najčastejšie používané mäso v slovenskej kuchyni. Mäso bravčové je krehkejšie než mäso hovädzie. Menej tučné a chudé bravčové je ľahšie stráviteľné.


Na dedinách sa používa bravčové mäso tiež z domácich zabíjačiek. Tie sa konajú najčastejšie v zimných mesiacoch.




Obsah





  • 1 Charakteristika


  • 2 Delenie bravčového mäsa


  • 3 Referencie


  • 4 Iné projekty


  • 5 Externé odkazy


  • 6 Zdroj




Charakteristika |


Bravčové mäso má bledoružovú farbu. Svalovina je prerastená tukom a preto má napríklad oproti hovädziemu mäsu vyšší obsah tuku a vyššiu energetickú hodnotu. Bravčové mäso je ťažšie stráviteľné. Chuť je závislá na veku a spôsobe kŕmenia zvierat. Mäso prasiat kŕmených častejšie mliekom má svetlejšiu farbu. Veľmi jemné vlákna a pevnú bielu slaninu má mäso z ročných kusov. Mäso starších kusov má tuhšie a hrubšie vlákna, farba je tmavočervená.



Delenie bravčového mäsa |




Schematické znázornenie prasačej polky


Pri porcovaní sa rozlišujú nasledujúce diely.


  1. hlava

  2. lalok

  3. chrbtová slanina

  4. krkovička

  5. pliecko

  6. karé

  7. kotleta

  8. sviečkovica

  9. rebierko

  10. bôčik

  11. predné stehno

  12. zadné stehno (horný šál, dolný šál a orech)

  13. kolienko

  14. nožička

  15. chvost


Referencie |



  1. Slovenské slovníky



Iné projekty |


Commons


  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Bravčové mäso


Externé odkazy |


  • Tovaroznalectvo - ako nakupovať bravčové mäso - domacnost.sme.sk

  • Bravčové mäso - www. swaman.sk

  • Delenie bravčového mäsa - mojerecepty.sk


Zdroj |


Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Vepřové maso na českej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).











Zdroj: „https://sk.wikipedia.org/w/index.php?title=Bravčové_mäso&oldid=6669275“













Navigačné menu


























(RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgPageParseReport":"limitreport":"cputime":"0.144","walltime":"0.200","ppvisitednodes":"value":1748,"limit":1000000,"ppgeneratednodes":"value":0,"limit":1500000,"postexpandincludesize":"value":10111,"limit":2097152,"templateargumentsize":"value":756,"limit":2097152,"expansiondepth":"value":8,"limit":40,"expensivefunctioncount":"value":0,"limit":500,"unstrip-depth":"value":0,"limit":20,"unstrip-size":"value":600,"limit":5000000,"entityaccesscount":"value":1,"limit":400,"timingprofile":["100.00% 146.128 1 -total"," 45.88% 67.044 1 Šablóna:Preklad"," 29.10% 42.516 1 Šablóna:Projekt"," 17.61% 25.738 1 Šablóna:Mäso"," 15.78% 23.052 1 Šablóna:Navigačná_lišta"," 10.72% 15.667 1 Šablóna:Navbox"," 8.94% 13.065 21 Šablóna:Projekt/box"," 5.71% 8.337 20 Šablóna:Projekt/param"," 4.90% 7.156 1 Šablóna:Preklad/článok"," 4.17% 6.099 1 Šablóna:Gastronomický_výhonok"],"scribunto":"limitreport-timeusage":"value":"0.027","limit":"10.000","limitreport-memusage":"value":1148675,"limit":52428800,"cachereport":"origin":"mw1328","timestamp":"20190802125545","ttl":2592000,"transientcontent":false););"@context":"https://schema.org","@type":"Article","name":"Bravu010dovu00e9 mu00e4so","url":"https://sk.wikipedia.org/wiki/Brav%C4%8Dov%C3%A9_m%C3%A4so","sameAs":"http://www.wikidata.org/entity/Q191768","mainEntity":"http://www.wikidata.org/entity/Q191768","author":"@type":"Organization","name":"Pu0159ispu011bvatelu00e9 projektu016f Wikimedia","publisher":"@type":"Organization","name":"nadace Wikimedia","logo":"@type":"ImageObject","url":"https://www.wikimedia.org/static/images/wmf-hor-googpub.png","datePublished":"2008-12-08T01:16:24Z","dateModified":"2018-05-11T07:18:56Z","image":"https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c9/Pork_dsc06559.jpg"(RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgBackendResponseTime":133,"wgHostname":"mw1269"););

Popular posts from this blog

Kamusi Yaliyomo Aina za kamusi | Muundo wa kamusi | Faida za kamusi | Dhima ya picha katika kamusi | Marejeo | Tazama pia | Viungo vya nje | UrambazajiKuhusu kamusiGo-SwahiliWiki-KamusiKamusi ya Kiswahili na Kiingerezakuihariri na kuongeza habari

SQL error code 1064 with creating Laravel foreign keysForeign key constraints: When to use ON UPDATE and ON DELETEDropping column with foreign key Laravel error: General error: 1025 Error on renameLaravel SQL Can't create tableLaravel Migration foreign key errorLaravel php artisan migrate:refresh giving a syntax errorSQLSTATE[42S01]: Base table or view already exists or Base table or view already exists: 1050 Tableerror in migrating laravel file to xampp serverSyntax error or access violation: 1064:syntax to use near 'unsigned not null, modelName varchar(191) not null, title varchar(191) not nLaravel cannot create new table field in mysqlLaravel 5.7:Last migration creates table but is not registered in the migration table

은진 송씨 목차 역사 본관 분파 인물 조선 왕실과의 인척 관계 집성촌 항렬자 인구 같이 보기 각주 둘러보기 메뉴은진 송씨세종실록 149권, 지리지 충청도 공주목 은진현