Skip to main content

Vepřové maso Obsah Charakteristika | Průměrný obsah látek a minerálů | Díly | Světová spotřeba vepřového | Odkazy | Navigační menuDostupné v archivuoriginálu4053849-78633sh85105003lccn-sh85105003

MasoVepřové masoKomodity


masoprasete domácíhohovězím masemčeské kuchynivesnicizabijačekSvalovinatukemhovězímu masuenergetickou hodnotuChuťprasatmlékemslaninu












Vepřové maso




Z Wikipedie, otevřené encyklopedie






Skočit na navigaci
Skočit na vyhledávání




Slanina


Vepřové maso je označení pro maso pocházející z prasete domácího. Spolu s hovězím masem je to nejčastěji používané maso v české kuchyni.


Na vesnici se používá vepřové maso také z domácích zabijaček. Ty se konají nejčastěji v zimních měsících.




Obsah





  • 1 Charakteristika


  • 2 Průměrný obsah látek a minerálů


  • 3 Díly


  • 4 Světová spotřeba vepřového


  • 5 Odkazy

    • 5.1 Reference


    • 5.2 Externí odkazy





Charakteristika |




Dvě půlky prasete


Vepřové maso má bledě růžovou barvu. Svalovina je prorostlá tukem, a proto má například proti hovězímu masu vyšší obsah tuku a vyšší energetickou hodnotu. Vepřové maso je hůře stravitelné. Chuť je závislá na věku a způsobu krmení zvířat. Maso prasat krmených hodně mlékem má světlejší barvu. Velmi jemná vlákna a pevnou bílou slaninu má maso z ročních kusů. Maso starších kusů má tuhá a hrubá vlákna, barva je tmavočervená.


Maso vepřové je křehčí než maso hovězí. Méně tučné a libové vepřové je snadněji stravitelné.



Průměrný obsah látek a minerálů |


Tabulka udává dlouhodobě průměrný obsah živin, prvků, vitamínů a dalších nutričních parametrů zjištěných ve vepřovém mase (průměr z různých konzumovaných částí).[1]















































































Složka
Jednotka
Průměrný obsah
Prvek (mg/100 g)
Průměrný obsah
Složka (mg/100g)
Průměrný obsah
vodag/100 g74Na63vitamin C0
bílkovinyg/100 g21,8K380vitamin D0,5
tukyg/100 g4,8Ca7vitamin E0,05
cukryg/100 g0Mg24vitamin B60,54
celkový dusík
g/100 g3,49P190vitamin B120,001
vlákninag/100 g0Fe0,7karotenstopy
mastné kyselinyg/100 g3,6Cu0,05thiamin0,98
cholesterolmg/100 g63Zn2,1riboflavin0,24
Semg/100 g0,013I0,005niacin6,9
energiekJ/100 g519Mn0,01Cl51


Díly |




Schematické znázornění prasečí půlky


Při porcování se rozlišují následující díly.


  1. Prasečí hlava

  2. Lalok

  3. Hřbetní sádlo

  4. Krkovička

  5. Plecko

  6. Pečeně

  7. Vepřová pečeně

  8. Panenská svíčková

  9. Žebra

  10. Bůček


  11. Plec (horní šál, dolní šál a ořech)

  12. Kýta

  13. Koleno

  14. Nožičky

  15. Ocásek


Světová spotřeba vepřového |

































































































Stát2010201120122013

ČínaČína Čína
50,80051,10853,80256,096

Evropská unieEvropská unie Evropská unie
20,95220,82220,38220,173

Spojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
8,6548,3408,4418,668

RuskoRusko Rusko
2,8963,0353,2083,267

BrazílieBrazílie Brazílie
2,5772,6442,6702,696

JaponskoJaponsko Japonsko
2,4882,5222,5572,549

VietnamVietnam Vietnam
2,0722,1132,1602,205

MexikoMexiko Mexiko
1,7841,7101,8501,953

Jižní KoreaJižní Korea Jižní Korea
1,5391,4871,5461,628

FilipínyFilipíny Filipíny
1,4181,4321,4461,521

UkrajinaUkrajina Ukrajina
776806953992

Tchaj-wanTchaj-wan Tchaj-wan
901919906879

KanadaKanada Kanada
810800834810

HongkongHongkong Hongkong
467558547536

AustrálieAustrálie Austrálie
482482511510

ArgentinaArgentina Argentina
326359362419
Ostatní3,8153,9814,0914,173
Celkem102,756103,118106,266109,075
V metrických tunách (tisíce), Zdroj:USDA[2]


Odkazy |



Reference |



  1. McCance a Widdowson´s:The Composition of Foods, 6. Summary edition, Royal Society of Chemistry Cambridge a Food Standard Agency, 2008, ISBN 978-0-85404-428-3


  2. Livestock and Poultry: World Markets and Trade [online]. United States Department of Agriculture [cit. 2014-08-01]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2014-02-07. (anglicky) Je zde použita šablona Cite web označená jako k „pouze dočasnému použití“.


Externí odkazy |



  • Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu vepřové maso ve Wikimedia Commons









Citováno z „https://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Vepřové_maso&oldid=17549352“













Navigační menu


























(RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgPageParseReport":"limitreport":"cputime":"0.400","walltime":"0.590","ppvisitednodes":"value":3089,"limit":1000000,"ppgeneratednodes":"value":0,"limit":1500000,"postexpandincludesize":"value":28587,"limit":2097152,"templateargumentsize":"value":5584,"limit":2097152,"expansiondepth":"value":15,"limit":40,"expensivefunctioncount":"value":16,"limit":500,"unstrip-depth":"value":0,"limit":20,"unstrip-size":"value":2244,"limit":5000000,"entityaccesscount":"value":1,"limit":400,"timingprofile":["100.00% 422.287 1 -total"," 34.24% 144.588 16 Šablona:Vlajka_a_název"," 20.97% 88.557 1 Šablona:Cite_web"," 19.87% 83.918 1 Šablona:Autoritní_data"," 14.46% 61.071 1 Šablona:Commonscat"," 9.17% 38.741 16 Šablona:Vlajka_a_název/core"," 7.84% 33.096 1 Šablona:Maso"," 7.14% 30.165 1 Šablona:Navbox"," 6.67% 28.176 1 Šablona:Cizojazyčná_verze_šablony"," 6.14% 25.934 1 Šablona:Citace_elektronické_monografie"],"scribunto":"limitreport-timeusage":"value":"0.067","limit":"10.000","limitreport-memusage":"value":1547579,"limit":52428800,"cachereport":"origin":"mw1247","timestamp":"20190808164146","ttl":2592000,"transientcontent":false););"@context":"https://schema.org","@type":"Article","name":"Vepu0159ovu00e9 maso","url":"https://cs.wikipedia.org/wiki/Vep%C5%99ov%C3%A9_maso","sameAs":"http://www.wikidata.org/entity/Q191768","mainEntity":"http://www.wikidata.org/entity/Q191768","author":"@type":"Organization","name":"Pu0159ispu011bvatelu00e9 projektu016f Wikimedia","publisher":"@type":"Organization","name":"nadace Wikimedia","logo":"@type":"ImageObject","url":"https://www.wikimedia.org/static/images/wmf-hor-googpub.png","datePublished":"2007-09-14T20:04:00Z","dateModified":"2019-08-08T13:50:38Z","image":"https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/49/Schweinebauch-2.jpg","headline":"maso z prasete"(RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgBackendResponseTime":137,"wgHostname":"mw1321"););

Popular posts from this blog

Kamusi Yaliyomo Aina za kamusi | Muundo wa kamusi | Faida za kamusi | Dhima ya picha katika kamusi | Marejeo | Tazama pia | Viungo vya nje | UrambazajiKuhusu kamusiGo-SwahiliWiki-KamusiKamusi ya Kiswahili na Kiingerezakuihariri na kuongeza habari

SQL error code 1064 with creating Laravel foreign keysForeign key constraints: When to use ON UPDATE and ON DELETEDropping column with foreign key Laravel error: General error: 1025 Error on renameLaravel SQL Can't create tableLaravel Migration foreign key errorLaravel php artisan migrate:refresh giving a syntax errorSQLSTATE[42S01]: Base table or view already exists or Base table or view already exists: 1050 Tableerror in migrating laravel file to xampp serverSyntax error or access violation: 1064:syntax to use near 'unsigned not null, modelName varchar(191) not null, title varchar(191) not nLaravel cannot create new table field in mysqlLaravel 5.7:Last migration creates table but is not registered in the migration table

은진 송씨 목차 역사 본관 분파 인물 조선 왕실과의 인척 관계 집성촌 항렬자 인구 같이 보기 각주 둘러보기 메뉴은진 송씨세종실록 149권, 지리지 충청도 공주목 은진현