Vepřové maso Obsah Charakteristika | Průměrný obsah látek a minerálů | Díly | Světová spotřeba vepřového | Odkazy | Navigační menuDostupné v archivuoriginálu4053849-78633sh85105003lccn-sh85105003
MasoVepřové masoKomodity
masoprasete domácíhohovězím masemčeské kuchynivesnicizabijačekSvalovinatukemhovězímu masuenergetickou hodnotuChuťprasatmlékemslaninu
Vepřové maso
Skočit na navigaci
Skočit na vyhledávání
Vepřové maso je označení pro maso pocházející z prasete domácího. Spolu s hovězím masem je to nejčastěji používané maso v české kuchyni.
Na vesnici se používá vepřové maso také z domácích zabijaček. Ty se konají nejčastěji v zimních měsících.
Obsah
1 Charakteristika
2 Průměrný obsah látek a minerálů
3 Díly
4 Světová spotřeba vepřového
5 Odkazy
5.1 Reference
5.2 Externí odkazy
Charakteristika |
Vepřové maso má bledě růžovou barvu. Svalovina je prorostlá tukem, a proto má například proti hovězímu masu vyšší obsah tuku a vyšší energetickou hodnotu. Vepřové maso je hůře stravitelné. Chuť je závislá na věku a způsobu krmení zvířat. Maso prasat krmených hodně mlékem má světlejší barvu. Velmi jemná vlákna a pevnou bílou slaninu má maso z ročních kusů. Maso starších kusů má tuhá a hrubá vlákna, barva je tmavočervená.
Maso vepřové je křehčí než maso hovězí. Méně tučné a libové vepřové je snadněji stravitelné.
Průměrný obsah látek a minerálů |
Tabulka udává dlouhodobě průměrný obsah živin, prvků, vitamínů a dalších nutričních parametrů zjištěných ve vepřovém mase (průměr z různých konzumovaných částí).[1]
Složka | Jednotka | Průměrný obsah | Prvek (mg/100 g) | Průměrný obsah | Složka (mg/100g) | Průměrný obsah |
---|---|---|---|---|---|---|
voda | g/100 g | 74 | Na | 63 | vitamin C | 0 |
bílkoviny | g/100 g | 21,8 | K | 380 | vitamin D | 0,5 |
tuky | g/100 g | 4,8 | Ca | 7 | vitamin E | 0,05 |
cukry | g/100 g | 0 | Mg | 24 | vitamin B6 | 0,54 |
celkový dusík | g/100 g | 3,49 | P | 190 | vitamin B12 | 0,001 |
vláknina | g/100 g | 0 | Fe | 0,7 | karoten | stopy |
mastné kyseliny | g/100 g | 3,6 | Cu | 0,05 | thiamin | 0,98 |
cholesterol | mg/100 g | 63 | Zn | 2,1 | riboflavin | 0,24 |
Se | mg/100 g | 0,013 | I | 0,005 | niacin | 6,9 |
energie | kJ/100 g | 519 | Mn | 0,01 | Cl | 51 |
Díly |
Při porcování se rozlišují následující díly.
- Prasečí hlava
- Lalok
- Hřbetní sádlo
- Krkovička
- Plecko
- Pečeně
- Vepřová pečeně
- Panenská svíčková
- Žebra
- Bůček
Plec (horní šál, dolní šál a ořech)- Kýta
- Koleno
- Nožičky
- Ocásek
Světová spotřeba vepřového |
Stát | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 |
---|---|---|---|---|
Čína Čína | 50,800 | 51,108 | 53,802 | 56,096 |
Evropská unie Evropská unie | 20,952 | 20,822 | 20,382 | 20,173 |
Spojené státy americké Spojené státy americké | 8,654 | 8,340 | 8,441 | 8,668 |
Rusko Rusko | 2,896 | 3,035 | 3,208 | 3,267 |
Brazílie Brazílie | 2,577 | 2,644 | 2,670 | 2,696 |
Japonsko Japonsko | 2,488 | 2,522 | 2,557 | 2,549 |
Vietnam Vietnam | 2,072 | 2,113 | 2,160 | 2,205 |
Mexiko Mexiko | 1,784 | 1,710 | 1,850 | 1,953 |
Jižní Korea Jižní Korea | 1,539 | 1,487 | 1,546 | 1,628 |
Filipíny Filipíny | 1,418 | 1,432 | 1,446 | 1,521 |
Ukrajina Ukrajina | 776 | 806 | 953 | 992 |
Tchaj-wan Tchaj-wan | 901 | 919 | 906 | 879 |
Kanada Kanada | 810 | 800 | 834 | 810 |
Hongkong Hongkong | 467 | 558 | 547 | 536 |
Austrálie Austrálie | 482 | 482 | 511 | 510 |
Argentina Argentina | 326 | 359 | 362 | 419 |
Ostatní | 3,815 | 3,981 | 4,091 | 4,173 |
Celkem | 102,756 | 103,118 | 106,266 | 109,075 |
V metrických tunách (tisíce), Zdroj:USDA[2] |
Odkazy |
Reference |
↑ McCance a Widdowson´s:The Composition of Foods, 6. Summary edition, Royal Society of Chemistry Cambridge a Food Standard Agency, 2008, ISBN 978-0-85404-428-3
↑ Livestock and Poultry: World Markets and Trade [online]. United States Department of Agriculture [cit. 2014-08-01]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2014-02-07. (anglicky) Je zde použita šablonaCite web
označená jako k „pouze dočasnému použití“.
Externí odkazy |
Obrázky, zvuky či videa k tématu vepřové maso ve Wikimedia Commons
Autoritní data: GND: 4053849-7 | PSH: 8633 | LCCN: sh85105003 | WorldcatID: lccn-sh85105003
Kategorie:
- Maso
- Vepřové maso
- Komodity
(RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgPageParseReport":"limitreport":"cputime":"0.400","walltime":"0.590","ppvisitednodes":"value":3089,"limit":1000000,"ppgeneratednodes":"value":0,"limit":1500000,"postexpandincludesize":"value":28587,"limit":2097152,"templateargumentsize":"value":5584,"limit":2097152,"expansiondepth":"value":15,"limit":40,"expensivefunctioncount":"value":16,"limit":500,"unstrip-depth":"value":0,"limit":20,"unstrip-size":"value":2244,"limit":5000000,"entityaccesscount":"value":1,"limit":400,"timingprofile":["100.00% 422.287 1 -total"," 34.24% 144.588 16 Šablona:Vlajka_a_název"," 20.97% 88.557 1 Šablona:Cite_web"," 19.87% 83.918 1 Šablona:Autoritní_data"," 14.46% 61.071 1 Šablona:Commonscat"," 9.17% 38.741 16 Šablona:Vlajka_a_název/core"," 7.84% 33.096 1 Šablona:Maso"," 7.14% 30.165 1 Šablona:Navbox"," 6.67% 28.176 1 Šablona:Cizojazyčná_verze_šablony"," 6.14% 25.934 1 Šablona:Citace_elektronické_monografie"],"scribunto":"limitreport-timeusage":"value":"0.067","limit":"10.000","limitreport-memusage":"value":1547579,"limit":52428800,"cachereport":"origin":"mw1247","timestamp":"20190808164146","ttl":2592000,"transientcontent":false););"@context":"https://schema.org","@type":"Article","name":"Vepu0159ovu00e9 maso","url":"https://cs.wikipedia.org/wiki/Vep%C5%99ov%C3%A9_maso","sameAs":"http://www.wikidata.org/entity/Q191768","mainEntity":"http://www.wikidata.org/entity/Q191768","author":"@type":"Organization","name":"Pu0159ispu011bvatelu00e9 projektu016f Wikimedia","publisher":"@type":"Organization","name":"nadace Wikimedia","logo":"@type":"ImageObject","url":"https://www.wikimedia.org/static/images/wmf-hor-googpub.png","datePublished":"2007-09-14T20:04:00Z","dateModified":"2019-08-08T13:50:38Z","image":"https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/49/Schweinebauch-2.jpg","headline":"maso z prasete"(RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgBackendResponseTime":137,"wgHostname":"mw1321"););