Carne de porco Despezamento | Notas | Menú de navegaciónFood for Thought: Global Food TrendsID4053849-7porksh85105003005611128633
Carne de porco
carneporco doméstico5000 a.C.tabú alimentarioRelixiónsxudaísmoislamismoadventismococidasalgadaafumadaxamóntouciñotouciño entrefebradosalchichaslongaínzaschacinaríagastronomíasuinicultura
(function()var node=document.getElementById("mw-dismissablenotice-anonplace");if(node)node.outerHTML="u003Cdiv class="mw-dismissable-notice"u003Eu003Cdiv class="mw-dismissable-notice-close"u003E[u003Ca tabindex="0" role="button"u003Eagocharu003C/au003E]u003C/divu003Eu003Cdiv class="mw-dismissable-notice-body"u003Eu003Cdiv id="localNotice" lang="gl" dir="ltr"u003Eu003Ctable class="plainlinks fmbox fmbox-system plainlinks" style="background:#fffdf5; border:1px solid #ffc5a6; margin:1em auto 1em auto; padding: 0.5ex; text-align: center;"u003Enu003Ctbodyu003Eu003Ctru003Ennu003Ctd class="mbox-text" style=""u003E u003Cbu003Eu003Ca href="/wiki/Club_Pat%C3%ADn_Cerceda" title="Club Patín Cerceda"u003EClub Patín Cercedau003C/au003Eu003C/bu003E é candidato a u003Ca href="/wiki/Wikipedia:Artigos_de_calidade" title="Wikipedia:Artigos de calidade"u003Eartigo de calidadeu003C/au003E. u003Ca href="/wiki/Wikipedia:Votaci%C3%B3ns#Quen_pode_votar?" title="Wikipedia:Votacións"u003ESe reúnes os requisitosu003C/au003E podes u003Ca href="/wiki/Wikipedia:Artigos_de_calidade/Votaci%C3%B3ns" title="Wikipedia:Artigos de calidade/Votacións"u003Eu003Cbu003Eparticipar na votaciónu003C/bu003Eu003C/au003E. u003C/tdu003Enu003Ctd class="mbox-imageright"u003E u003Ca href="/wiki/Wikipedia:Artigos_de_calidade/Votaci%C3%B3ns" title="Wikipedia:Artigos de calidade/Votacións"u003Eu003Cimg alt="Cscr-candidate.svg" src="//upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/3d/Cscr-candidate.svg/30px-Cscr-candidate.svg.png" decoding="async" width="30" height="25" srcset="//upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/3d/Cscr-candidate.svg/45px-Cscr-candidate.svg.png 1.5x, //upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/3d/Cscr-candidate.svg/60px-Cscr-candidate.svg.png 2x" data-file-width="522" data-file-height="438" /u003Eu003C/au003E u003C/tdu003Enu003C/tru003Enu003C/tbodyu003Eu003C/tableu003Eu003C/divu003Eu003C/divu003Eu003C/divu003E";());
Carne de porco
Saltar ata a navegación
Saltar á procura
A carne de porco (ou carne suína) é todo tipo de carne obtida a partir do porco doméstico (Sus domesticus). É unha das carnes máis consumidas do mundo,[1] tendo evidencias da gandaría porcina que datan do 5000 a.C.. No entanto, o seu consumo é considerado como un tabú alimentario por diversas Relixións, como o xudaísmo, islamismo e o adventismo, que á considran unha carne impura. En Galicia e boa parte de Europa é un dos alimentos máis tradicionais.
A carne de porco, tamén chamada carne porcina ou suína, consómese de diversas maneiras, incluíndo cocida, salgada ou afumada (xamón, incluíndo o prosciutto italiano) ou unha combinación destes métodos (touciño, touciño entrefebrado ou pancetta). Tamén é un ingrediente común das salchichas e longaínzas. A chacinaría é o ramo da gastronomía dedicada aos produtos de carne preparada, principalmente de porco.
A suinicultura desempeña un papel estratéxico na alimentación humana. A carne de porco é a carne máis consumida no mundo; para algúns autores representaría o 44% do consumo global, contra 29% da bovina e 23% da carne de aves, mentres que outros apuntan que supón o 38% da produción mundial de carne, seguida pola carne de polo, co 30%, e a bovina coEW 25.[1]
Despezamento |
cacheira. Consta de diferentes partes comestíbeis: orellas, faceira, etc.
barbada.- lingua
- miolos
cinta de lombo ou raxo. Situada a partir da sexta vértebra lumbar correspondente á peza de lombo. Moi apreciada e gustosa.- espiñazo
magro do pescozo.- peito
costela.
costeleta.
solombo. Sitúase á altura das costelas lumbares e é unha peza magra e algo pequena que se soe vender enteira, é unha parte zumarenta que sae sen nervios.
touciño/entreteto (Peza de porco que se obtén da rexión ventral, caracterizada por presentar un touciño entrefebrado acompañado da pel, considerada de segunda categoría, e que pode comercializarse fresca ou curada)/touciño entrefebrado.
faldra.
pa ou paleta. É a extremidade dianteira do animal, considerada por regra xeral de inferior calidade que as extremidades traseiras.- lacón
xamón.
codillo. Peza de porco que comprende a articulación que une o fémur coa tibia e o peroné, xunto coa musculatura que a envolve, rica en graxa, considerada de categoría inferior. Comercialízase con óso e contén unha carne magra moi xelatinosa.
mans. Considérase unha das partes máis xelatinosas.
rabo.- agulla
gónadas.- roxón
Notas |
↑ 1,01,1 Raloff, Janet. Food for Thought: Global Food Trends. Science News Online. 31 de maio de 2003.
|
Categoría:
- Carne de porco
(RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgPageParseReport":"limitreport":"cputime":"0.248","walltime":"0.384","ppvisitednodes":"value":256,"limit":1000000,"ppgeneratednodes":"value":0,"limit":1500000,"postexpandincludesize":"value":15611,"limit":2097152,"templateargumentsize":"value":2383,"limit":2097152,"expansiondepth":"value":10,"limit":40,"expensivefunctioncount":"value":6,"limit":500,"unstrip-depth":"value":0,"limit":20,"unstrip-size":"value":834,"limit":5000000,"entityaccesscount":"value":7,"limit":400,"timingprofile":["100.00% 325.847 1 -total"," 74.92% 244.124 1 Modelo:Control_de_autoridades"," 16.00% 52.122 1 Modelo:Fonte_primaria"," 15.75% 51.316 2 Modelo:Ifsubst"," 14.24% 46.408 2 Modelo:Ambox"," 1.95% 6.353 1 Modelo:Sen_referencias"," 1.56% 5.084 1 Modelo:Listaref"],"scribunto":"limitreport-timeusage":"value":"0.142","limit":"10.000","limitreport-memusage":"value":2928831,"limit":52428800,"cachereport":"origin":"mw1336","timestamp":"20190801225247","ttl":2592000,"transientcontent":false););"@context":"https://schema.org","@type":"Article","name":"Carne de porco","url":"https://gl.wikipedia.org/wiki/Carne_de_porco","sameAs":"http://www.wikidata.org/entity/Q191768","mainEntity":"http://www.wikidata.org/entity/Q191768","author":"@type":"Organization","name":"Contribuidores dos projetos da Wikimedia","publisher":"@type":"Organization","name":"Wikimedia Foundation, Inc.","logo":"@type":"ImageObject","url":"https://www.wikimedia.org/static/images/wmf-hor-googpub.png","datePublished":"2015-12-10T17:05:18Z","dateModified":"2018-01-17T07:18:05Z","image":"https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5c/Filet_de_Porc_%C3%A0_la_Bordelaise.JPG","headline":"carne procedente do porco"(RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgBackendResponseTime":157,"wgHostname":"mw1331"););