Sianliha Sisällysluettelo Sian ruhon osat ja niiden käyttö | Ravintosisältö | Kulutus | Tuotanto | Ilmastokuorma | Uskonnolliset kiellot | Lähteet | Aiheesta muualla | NavigointivalikkoMeat Production/Consumption by Type and Country:Sian leikkausSyötävän hyvä lihaopasNyhtöpossu eli Pulled PorkSianliha keskiarvoLihan kulutus SuomessaSika - Suomen tärkein lihalajiJuutalainen ruokakulttuuriIslamin ruokasäännötPossupedia
Sianliha
sianlihaakinkkupekoniPekoninyhtöpossuaUlkofileeSisäfileePekoniKinkkuPotkaHernekeittoonSorkkaSaparoruokatabujuutalaisuudessaislamissa
Sianliha
Siirry navigaatioon
Siirry hakuun
Sianliha on sian tai sian poikasen eli porsaan lihaa, jota käytetään ravinnoksi. Sianliha on maailman eniten kulutettu liha[1]. Sianlihaa ovat muun muassa kinkku, pekoni ja porsaankyljykset.
Sisällysluettelo
1 Sian ruhon osat ja niiden käyttö
2 Ravintosisältö
3 Kulutus
4 Tuotanto
5 Ilmastokuorma
6 Uskonnolliset kiellot
7 Lähteet
8 Aiheesta muualla
Sian ruhon osat ja niiden käyttö |
1. Pää[2]
2. Kaula[2]
3. Pekoni
4. Etuselkä
Luuton osa on kasleri eli niska. Uunipaistiksi, leikkeisiin, pihveihin, paistirulliksi, talouskyljyksiin, kastikkeisiin, pataruokiin.[3] Kaslerista tehdään myös nyhtöpossua.[4]
5. Rinta
6. Kyljysselkä
Ulkofilee, sisäfilee ja luinen kyljysselkä. Porsaankyljykset.[3]
7. Ulkofilee
Uunissa kypsennettäväksi, pihveiksi ja leikkeiksi.[3]
8. Sisäfilee
Porsaan arvokkain ja murein osa. Kokonaiseksi paistiksi, viipaleiksi, leikkeiksi, noisetteiksi, grilliin.[3]
9. Kylki
Porsaan rasvaisin osa. Kastikelihaksi, savustettavaksi, läskisoosiin, viipaleiksi, ribseiksi. Pekoni on suolattua ja savustettua kylkisilavaa.[3]
10. Vatsa[2]
11. Lapa
Haudutettaviin lihapatoihin, kastikkeisiin, wokkeihin, verkkopaistiksi, karjalanpaistiin, jauhelihaan, uunissa kypsennettäväksi.[3]
12. Kinkku
Ulkopaisti, kulmapaisti, sisäpaisti, paahtopaisti. Paistettavaksi, leikkeisiin, kuutioiksi ja suikaleiksi vokkeihin ja kastikkeisiin, sekä karjalanpaistiin.[3]
13. Potka
Hernekeittoon, uunissa kypsennettäväksi.[3]
14. Sorkka[2]
15. Saparo
Ravintosisältö |
Sianlihan keskimääräinen perusravintoainesisältö 100 grammaa kohti Finelin mukaan[5]:
Ravintoaine | Määrä / 100 g |
---|---|
Proteiini | 18,3 g |
Rasvahapot | 15,2 g |
- yksittäistyydyttymättömät | 6,7 g |
- monityydyttymättömät | 2,0 g |
- tyydyttyneet | 6,1 g |
Kulutus |
Sianlihaa kulutettiin vuonna 2010 maailmassa noin 103 miljoonaa tonnia. Suurimmat kuluttajamaat:[1]
Kuluttajamaa | Miljoonaa tonnia |
---|---|
Kiina | 51,1 |
Euroopan unioni | 21,3 |
Yhdysvallat | 8,6 |
Venäjä | 2,8 |
Brasilia | 2,6 |
Japani | 2,5 |
Sianliha on Suomen eniten kulutettu lihalaji. Sianlihaa syötiin vuonna 2011 Suomessa 36,4 kilogrammaa henkeä kohti, mikä on lähes puolet kaikesta lihan kulutuksesta.[6]
Tuotanto |
Sianlihaa tuotettiin vuonna 2010 noin 103 miljoonaa tonnia. Suurimmat tuottajamaat:[1]
Tuottajamaa | Miljoonaa tonnia |
---|---|
Kiina | 51,1 |
Euroopan unioni | 23,0 |
Yhdysvallat | 10,2 |
Brasilia | 3,2 |
Venäjä | 1,9 |
Vietnam | 1,9 |
Kanada | 1,8 |
Japani | 1,3 |
Filippiinit | 1,3 |
Euroopan unionissa teurastetaan 250 miljoonaa sikaa vuosittain (2009). Yli puolet EU:n sikojen tuotannosta on kuudessa maassa: Espanja, Tanska, Hollanti, Saksa, Unkari ja Britannia.[7]
Vuonna 2008 Suomessa tuotettiin sianlihaa 217 tuhatta tonnia, ja sianliha oli Suomen tärkein lihateollisuuden vientituote.[8]
Sika teurastetaan Suomessa noin 5–6 kuukauden ikäisenä ja keskimäärin 86 kilogramman painoisena.[8]
Sianlihaa jalostetaan Suomessa lihaksikkaaksi ja vähärasvaiseksi.[8]
- Katso myös: Sikatalous
Ilmastokuorma |
Kypsentämättömän 90-grammaisen porsaanleikkeen elinkaarenaikaiset kasvihuonekaasupäästöt ovat arviolta 653 grammaa CO2-ekv, mikä vastaa noin 14 prosenttia suomalaisen keskivertokuluttajan päivittäisen ravinnon aiheuttamista kasvihuonekaasupäästöistä. Laskelma sisältää teurastamon, jakelun ja vähittäiskaupan arvioidut päästöt 850 grammaa CO2-ekv/lihakilo.[9]
Uskonnolliset kiellot |
Sianlihan syöminen on ruokatabu eli kiellettyä muun muassa juutalaisuudessa[10] ja islamissa[11].
Lähteet |
↑ abc Meat Production/Consumption by Type and Country: 2012. U.S. Census Bureau. Viitattu 5.2.2013.
↑ abcd Pekkala, Hannu: Sian leikkaus (pdf) (s. 1) Lihalehti. 2002. Helsinki: Lihakeskusliitto. Viitattu 17.2.2013.
↑ abcdefgh Syötävän hyvä lihaopas Lihatiedotus. Viitattu 5.2.2013.
↑ Nyhtöpossu eli Pulled Pork Kotiliesi. Viitattu 2.5.2018.
↑ Sianliha keskiarvo Fineli. Viitattu 5.2.2013.
↑ Lihan kulutus Suomessa Lihatiedotus. Viitattu 5.2.2013.
↑ Kansalaisjärjestöjen mukaan EU-maiden sioilla huonot oltavat. Helsingin Sanomat, 22.1.2010, s. B5.
↑ abc Sika - Suomen tärkein lihalaji Maa- ja metsätalousministeriö. Viitattu 5.2.2013.
↑ Williams, A.G., Audsley, E. and Sandars, D.L: Determining the environmental burdens and resource use in the production of agricultural and horticultural commodities. Main report. Defra Research Project IS0 205. Bedford: Cranfield University & Defra. 2006.
SEKÄ Seppälä, Jyri, Ilmo Mäenpää, Sirkka Koskela, Tuomas Mattila, Ari Nissinen, Juha-Matti Katajajuuri,
Tiina Härmä, Marja-Riitta Korhonen, Merja Saarinen ja Yrjö Virtanen: 2009: Suomen kansantalouden
materiaalivirtojen ympäristövaikutusten arviointi ENVIMAT-mallilla. Suomen Ympäristö
20/2009. http://www.ymparisto.fi/download.asp?contentid=108589&lan=fi
↑ Taipale, Ulla: Juutalainen ruokakulttuuri SRK-opisto. Viitattu 5.2.2013.
↑ Islamin ruokasäännöt Islamopas. Viitattu 5.2.2013.
Aiheesta muualla |
- Possupedia possupedia.fi.
Luokka:
- Sianliha
(RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgPageParseReport":"limitreport":"cputime":"0.212","walltime":"0.234","ppvisitednodes":"value":2380,"limit":1000000,"ppgeneratednodes":"value":0,"limit":1500000,"postexpandincludesize":"value":4453,"limit":2097152,"templateargumentsize":"value":4088,"limit":2097152,"expansiondepth":"value":13,"limit":40,"expensivefunctioncount":"value":0,"limit":500,"unstrip-depth":"value":0,"limit":20,"unstrip-size":"value":8520,"limit":5000000,"entityaccesscount":"value":0,"limit":400,"timingprofile":["100.00% 176.473 1 -total"," 94.28% 166.384 1 Malline:Viitteet"," 77.00% 135.888 10 Malline:Verkkoviite"," 30.63% 54.053 12 Malline:Kotoista_päiväys"," 28.03% 49.460 12 Malline:Onko_päiväys_ISO_8601_muodossa?"," 18.58% 32.793 10 Malline:IETF-kielisymboli"," 4.79% 8.445 1 Malline:Lehtiviite"," 2.09% 3.688 1 Malline:Katso_myös"],"scribunto":"limitreport-timeusage":"value":"0.061","limit":"10.000","limitreport-memusage":"value":2871878,"limit":52428800,"cachereport":"origin":"mw1254","timestamp":"20190816104036","ttl":2592000,"transientcontent":false););"@context":"https://schema.org","@type":"Article","name":"Sianliha","url":"https://fi.wikipedia.org/wiki/Sianliha","sameAs":"http://www.wikidata.org/entity/Q191768","mainEntity":"http://www.wikidata.org/entity/Q191768","author":"@type":"Organization","name":"Contributors to Wikimedia projects","publisher":"@type":"Organization","name":"Wikimedia Foundation, Inc.","logo":"@type":"ImageObject","url":"https://www.wikimedia.org/static/images/wmf-hor-googpub.png","datePublished":"2007-02-24T23:14:22Z","dateModified":"2019-05-13T07:18:11Z","image":"https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/11/Pork-roast.jpg"(RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgBackendResponseTime":130,"wgHostname":"mw1328"););