Свинина Зміст Виробництво та споживання | Розбирання свинячої туші | Примітки | Навігаційне менюАналітичний огляд ринку свинарства України за 2012 рік
М'ясопродуктиСвининаМ'ясопереробка
м'ясосвійських свиней201220122012хребтуокіст
Свинина
Перейти до навігації
Перейти до пошуку
Свинина — м'ясо з розібраних туш свійських свиней, яке використовують для приготування їжі.
Зміст
1 Виробництво та споживання
1.1 У світі
1.2 В Україні
2 Розбирання свинячої туші
3 Примітки
Виробництво та споживання |
У світі |
Найбільші споживачі свинини 2012 року за даними Міністерства сільського господарства США:
№ | Країна | Обсяг, тис. тонн |
---|---|---|
1 | Китай | 53 802 |
2 | Євросоюз | 20 382 |
3 | США | 8441 |
4 | Росія | 3208 |
5 | Бразилія | 2670 |
Найбільші експортери свинини 2012 року за даними Міністерства сільського господарства США:
№ | Країна | Обсяг, тис. тонн |
---|---|---|
1 | США | 2441 |
2 | Євросоюз | 2165 |
3 | Канада | 1243 |
4 | Бразилія | 661 |
5 | Китай | 235 |
Найбільші імпортери свинини в 2012 році за даними Міністерства сільського господарства США:
№ | Країна | Обсяг, тис. тонн |
---|---|---|
1 | Японія | 1259 |
2 | Росія | 1045 |
3 | Китай | 730 |
4 | Мексика | 706 |
5 | Корея | 502 |
В Україні |
2012 року обсяг імпорту свинини становив 289 тис. тонн; реалізації свиней на забій — 968,5 тис. тонн (у живій масі)[1].
Розбирання свинячої туші |
Перед розбиранням свинини, її розрубують на півтуші. З півтуш відокремлюють вирізку. Передня четвертина півтуші складається з шиї, лопатки, спинно — реберної частини.
При розбиранні передньої частини туші розрубують на такі частини:
- лопаткову та шийні частини,
- грудинку,
- корейку.
Частина, що залишилася після відокремлення лопатки і шиї, називається коробкою. Щоб відокремити корейку, потрібно вздовж спинних і поперекових хребців з обох боків поперечних відростків прорізати м'якіть до основи ребра, вирубати хребет, перерубуючи його поперечні відростки і ребра біля основи спочатку з одного боку хребта, а потім з другого. Кожну половинку розрубують на дві частини — корейку і грудинку. Лінія розрізу проходить упоперек ребра паралельно хребту. Довжина ребер корейки не повинна бути більшою за 8 см. Зі свинної корейки відрізають шийну частину між четвертим і п'ятим ребрами.
Задню половину півтуші розділяють на окіст. Для цього кістки таза і крижові хрящі розпилюють або розрубують у поздовжньому напрямку. При розбиранні і обвалюванні свинини дістають лопатку, шию, корейку, грудинку, і тазостегнову частину. Кістки і сухожилки при обробці свинини І категорії становлять: м'ясної — 14 %, обрізної — 15,8 %, жирної — 12 %, втрати 0,8 %.
Примітки |
↑ Аналітичний огляд ринку свинарства України за 2012 рік
Категорії:
- М'ясопродукти
- Свинина
- М'ясопереробка
(RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgPageParseReport":"limitreport":"cputime":"0.032","walltime":"0.043","ppvisitednodes":"value":80,"limit":1000000,"ppgeneratednodes":"value":0,"limit":1500000,"postexpandincludesize":"value":147,"limit":2097152,"templateargumentsize":"value":0,"limit":2097152,"expansiondepth":"value":4,"limit":40,"expensivefunctioncount":"value":0,"limit":500,"unstrip-depth":"value":0,"limit":20,"unstrip-size":"value":451,"limit":5000000,"entityaccesscount":"value":0,"limit":400,"timingprofile":["100.00% 5.930 1 Шаблон:Reflist","100.00% 5.930 1 -total"],"cachereport":"origin":"mw1324","timestamp":"20190815224210","ttl":2592000,"transientcontent":false););"@context":"https://schema.org","@type":"Article","name":"u0421u0432u0438u043du0438u043du0430","url":"https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D0%BD%D0%B0","sameAs":"http://www.wikidata.org/entity/Q191768","mainEntity":"http://www.wikidata.org/entity/Q191768","author":"@type":"Organization","name":"u0423u0447u0430u0441u043du0438u043au0438 u043fu0440u043eu0435u043au0442u0456u0432 u0412u0456u043au0456u043cu0435u0434u0456u0430","publisher":"@type":"Organization","name":"u0424u043eu043du0434 u0412u0456u043au0456u043cu0435u0434u0456u0430","logo":"@type":"ImageObject","url":"https://www.wikimedia.org/static/images/wmf-hor-googpub.png","datePublished":"2009-02-23T17:40:11Z","image":"https://upload.wikimedia.org/wikipedia/uk/7/71/Carne_di_maiale.JPG"(RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgBackendResponseTime":121,"wgHostname":"mw1329"););